Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  aliment, n m
  • es  alimento, n m
  • fr  aliment, n m
  • fr  nourriture, n f
  • en  aliment, n
  • en  food, n

<.FITXA MODIFICADA>, <Endocrinologia i nutrició>, <Disciplines de suport > Ciències de la vida>

Definició
Substància que proporciona als éssers vius energia, primeres matèries per a sintetitzar la matèria viva i els composts químics indispensables per al bon funcionament o regulació dels mecanismes vitals.

Nota

  • Les plantes verdes i els autòtrofs en general es fabriquen el seu aliment a partir de substàncies pobres en energia (aigua, diòxid de carboni, sals minerals del sòl), gràcies a l'energia captada de la llum (fotosíntesi) o de reaccions químiques (quimiosíntesi). Els animals i els altres heteròtrofs (fongs, la major part dels bacteris) obtenen els aliments de les plantes, d'animals alimentats de plantes, o de restes de tots aquests.

    Els aliments són, doncs, gairebé tots, d'origen biològic, composts per principis immediats, en proporcions variables segons la procedència de l'aliment: glúcids i lípids, principals fonts de l'energia; proteïnes, que forneixen els aliments plàstics de la matèria viva; i sals minerals, oligoelements i vitamines. Totes aquestes substàncies solen trobar-se ben disperses en una alta proporció d'aigua, el medi dispersiu de la matèria viva.