Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2020. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  rata, n f
  • es  rata
  • fr  rat
  • en  rat

<Recerca, metodologia i estadística>, <Medicina preventiva, epidemiologia i salut pública>, <Microbiologia i patologia infecciosa>, <Veterinària>

Definició
Nom donat a diferents espècies de mamífers rosegadors de la família dels múrids, entre els quals destaquen les pertanyents al gènere Rattus, i en particular la rata negra o de camp (R. rattus) i la rata comuna o de claveguera (R. norvegicus) . Constitueixen una veritable plaga de gran importància econòmica, pels estralls que ocasionen en els magatzems de grans, sucre, etc, i sanitària, puix que són vectors d'importants plagues, com el tifus exantemàtic, la pesta, la ràbia, la malaltia de Weil, etc. Diverses espècies (el mutant albí de la rata comuna, sobretot) són emprades com a animals de laboratori.