Back to top
hemiplegia infantil hemiplegia infantil

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el portal terminològic de ciències de la salut DEMCAT <https://www.demcat.cat/ca>
.

  • ca  hemiplegia infantil, n f

<Malalties i síndromes>, <Neurologia>, <Pediatria>, <Fisioteràpia>

Definició
Modalitat clínica de paràlisi cerebral infantil, deguda gairebé sempre a causes adquirides (sífilis, poliomielitis, tòxics, virus desmielinitzants), que apareix durant els primers anys de la vida extrauterina. Es caracteritza per una fase inicial de meningoencefalitis, traduïda clínicament per febre, deliri i convulsions, seguida de l'establiment d'una hemiplegia, al principi flàccida, però ràpidament espàstica. S'acompanya sovint de moviments coreics i atetòtics (atetosi de Barraquer Roviralta), sincinèsies amb reflex de Magnus-Kleijn positiu, mal desenvolupament dels membres paralitzats, debilitat intel·lectual més o menys intensa, crisis epilèptiques jacksonianes o generalitzades, astereognòsia, paràlisis oculars i nistagme. Aquest tipus d'hemiplegia, al revés que la de l'adult, respecta la cara, àdhuc la zona innervada pel facial inferior.