Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca  bròquil, n m
  • ca  bròquil verd, n m
  • es  coliflor verde
  • fr  chou brocoli
  • fr  chou-fleur vert
  • it  cavolfiore verde
  • pt  couve-flor verde
  • en  broccoflower
  • en  cauliflower broccoli
  • en  green coliflower
  • en  winter cauliflower
  • nc  Brassica oleracea var. botrytis

<Agricultura > Horticultura>, <Alimentació > Verdures. Llegums>

Definició
Hortalissa de la família de les crucíferes, derivada mitjançant el cultiu selectiu de la col silvestre, que presenta brots florals de color verd clar agrupats en una inflorescència compacta, densa i de branques carnoses, la qual es menja quan les flors encara són poncelles.

Nota

  • 1. Les denominacions bròquil i bròquil verd tenen una distribució geogràfica diferent: bròquil s'utilitza amb aquest sentit en les zones del domini lingüístic en què aquesta mateixa denominació no té un sentit genèric, mentre que bròquil verd s'utilitza en les zones en què la denominació simple bròquil tant pot fer referència a la varietat verda com a la varietat blanca (bròquil blanc) de Brassica oleracea var. botrytis.
  • 2. Cal distingir el bròquil (Brassica oleracea var. botrytis) del bròcoli (Brassica oleracea var. italica).
  • 3. Segons la varietat dialectal del català, també són adequades les denominacions bròcul i bròcul verd.
  • 4. Tot i que el bròquil o bròquil verd és un tipus concret de Brassica oleracea var. botrytis, en general els especialistes en horticultura no són partidaris d'especificar cap subvarietat per a aquesta hortalissa.