Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "neurosi" dins totes les àrees temàtiques

neurosi neurosi

<Neurologia>, <Salut mental>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

 • ca  neurosi, n f
 • ca  neuropsicosi, n f sin. compl.
 • ca  parapatia, n f sin. compl.
 • ca  psiconeurosi, n f sin. compl.
 • es  neurosis
 • es  psiconeurosis
 • fr  névrose
 • fr  psychonévrose
 • en  neurosis
 • en  psychoneurosis

<Neurologia>, <Salut mental>

Definició
Terme encunyat el 1777 per Cullen, per a designar un conjunt de trastorns de la sensibilitat o de la motilitat que cursen sense febre i sense una alteració local dels òrgans, i depenen d'una afecció general del sistema nerviós. Durant el segle XIX les neurosis eren considerades aquells trastorns en què no hi havia una lesió anatomopatològica i se suposava que depenien d'una alteració del sistema nerviós. El nombre de neurosis disminueix a mesura que té èxit la investigació anatomopatològica, i les neurosis s'identifiquen progressivament amb trastorns associats amb alteracions psíquiques. En tant que es defineix com un estat patològic del sistema nerviós, la neurosi no es contraposa com a categoria diagnòstica a la psicosi: s'afirma, aleshores, que no hi ha psicosi sense neurosi. A partir de la difusió de la psicoanàlisi, el concepte de neurosi es defineix per la seva etiologia, com un trastorn psicogen. Inclou les alteracions emocionals o de la conducta degudes a conflictes intrapsíquics no resolts i manifestades per angoixa de manera directa o mitjançant els diversos mecanismes de defensa contra la mateixa. La distinció amb les psicosis, no sempre fàcil, es basa en el fet que provoquen manifestacions menys importants, no comporten greus distorsions de la realitat i hi ha consciència de malaltia, sovint exacerbada o excessiva. Es manifesten mitjançant un estat de tensió i irritabilitat o nerviosisme, dificultats d'adaptació a les exigències del medi i de les relacions interpersonals, pertorbacions de l'autoestima, inseguretat, pors injustificades, i tota una sèrie de trastorns somàtics molt bigarrats i complexos. El símptoma fonamental, però, és l'angoixa i tots els seus equivalents. En tant que el terme neurosi conserva aquesta connotació teòrica respecte de la seva etiologia, les actuals classificacions dels trastorns mentals que pretenen ser descriptives i ateorètiques tendeixen a rebutjar-ne l'ús.

Nota

 • La denominació neurosi prové del grec neûron 'nervi'.
neurosi neurosi

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

 • ca  neurosi
 • en  neurosis

<Classificació internacional de malalties > Causes de visita en serveis sanitaris>

neurosi neurosi

<Ciències socials > Educació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'educació [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/132>

 • ca  neurosi, n f
 • es  neurosis
 • fr  névrose
 • en  neurosis

<Educació > Educació especial > Discapacitats>

Definició
Trastorn emocional de qualsevol tipus que no impedeixi el pensament racional de l'individu.

Nota

 • Les manifestacions més freqüents d'aquest tipus de trastorns són l'ansietat, les obsessions, les fòbies, l'estat de tensió i irritabilitat, les dificultats d'adaptació a les exigències del medi i de les relacions interpersonals, les pertorbacions de l'autoestima, la inseguretat i els trastorns somàtics funcionals.
neurosi neurosi

<Ciències de la salut > Salut mental. Psiquiatria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de psiquiatria [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/21/>

 • ca  neurosi, n f
 • es  neurosis, n f
 • fr  névrose, n f
 • en  neurosis, n
 • de  Neurose, n f

<Psiquiatria > Psiquiatria clínica>

Definició
Trastorn emocional de qualsevol tipus que no impedeixi el pensament racional de l'individu.

Nota

 • El terme clàssic neurosi ha estat abandonat per la psicologia científica i la psiquiatria, ja que els trastorns que abastava es classifiquen actualment com a trastorns d'ansietat, somatomorfs, dissociatius i depressius. Les manifestacions més freqüents d'aquest tipus de trastorns són l'ansietat, les obsessions, les fòbies, l'estat de tensió i irritabilitat, les dificultats d'adaptació a les exigències del medi i de les relacions interpersonals, les pertorbacions de l'autoestima, la inseguretat i els trastorns somàtics funcionals.