coco
coco
- ca coco, n m
- es coco
- fr noix de coco
Definició
Fruit del cocoter, gran palmera estesa per països tropicals de l'Àfrica i d'Oceania. El coco està constituït per una closca fibrosa, carnosa, de color verd ataronjat i d'un nucli molt dur que conté un líquid ensucrat, blanc i molt refrescant: l'aigua de coco (que no s'ha de confondre amb la llet de coco, obtinguda ratllant i premsant la polpa). Quan el fruit està madur, les seves parets interiors estan entapissades d'una polpa blanca i compacta. Aquesta polpa conté una gran proporció de matèria grassa. El coco, molt alimentós, fresc conté 370 cal per 100 g, i sec, 650 cal per 100 g. Conté, a més, fòsfor, potassi i glúcids. Molt utilitzat en forma de polpa ratllada en pastisseria, també en confitures i gelats. De la polpa rància del coco (la copra) s'extreu un oli que, purificat i desodoritzat, dona la mantega de coco, que constitueix un cos gras culinari. Del coco, se'n fa una salsa per a acompanyar carn rostida o a la brasa, que es prepara amb la polpa ratllada, la seva aigua, llimona, sal i una punta de pebre vermell.