Back to top

Diccionari casteller

Presentació

Diccionari casteller - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2021 (Primera edició: 2007)

 

El Diccionari casteller recull un centenar de termes d’ús habitual en l’àmbit, revisats per especialistes de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, amb les denominacions i la definició en català, la categoria gramatical i algunes notes complementàries.

Els continguts d’aquest diccionari procedeixen de diverses fonts: bàsicament el quadríptic El món casteller: terminologia bàsica, que va elaborar el TERMCAT l'any 2001 en col·laboració amb l'Ajuntament de Terrassa, el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, i el Diccionari casteller de Xavier Brotons revisat pel TERMCAT (Diputació de Barcelona, 2001).

El setembre de 2018 es publica una segona edició del diccionari en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística i amb l'assessorament de l'especialista Xavier Brotons. Aquesta actualització recull les formes adequades dels noms en femení que designen les dones que intervenen en l’aixecament d’un castell, com ara una baixa, una terça, una contrafort, una lateral, etc.

L’abril del 2021 es publica una actualització del diccionari que conté els equivalents en anglès de tots els termes i la traducció a l’anglès de les definicions catalanes. El contingut d’aquest actualització ha comptat amb la col·laboració de Núria Lopera, Míriam Olives i Elaine Fradley.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de dues maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari) o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Material complementari: 

Lèxic casteller: Castelleres i castellers [ìnfografia]
Lèxic casteller: Castelleres i castellers

 

Autoria i edició:

TERMCAT

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari casteller [en línia]. 3a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/2/>

 

Darrera actualització: 13-04-2021