Back to top

Diccionari casteller - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2021 (Primera edició: 2007)
Amb la col·laboració de: Consorci per a la Normalització Lingüística

 

El Diccionari casteller recull 110 termes d’ús habitual en l’àmbit, revisats per especialistes de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els continguts d’aquest diccionari procedeixen de diverses fonts: bàsicament el quadríptic El món casteller: terminologia bàsica, que va elaborar el TERMCAT l'any 2001 en col·laboració amb l'Ajuntament de Terrassa, el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, i el Diccionari casteller de Xavier Brotons revisat pel TERMCAT (Diputació de Barcelona, 2001).

Les fitxes del diccionari contenen denominacions i definició en català, amb algunes notes amb informació complementària diversa, i també equivalents en anglès i les definicions traduïdes del català a l’anglès.

El setembre de 2018 es publica una segona edició del diccionari en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística i amb l'assessorament de l'especialista Xavier Brotons. Aquesta actualització recull les formes adequades dels noms en femení que designen les dones que intervenen en l’aixecament d’un castell, com ara una baixauna terçauna contrafortuna lateral, etc.

L’abril del 2021 es publica una actualització del diccionari que afegeix els equivalents i les definicions en anglès. El contingut d’aquesta actualització ha comptat amb la col·laboració de Núria Lopera, Míriam Olives i Elaine Fradley.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de dues maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari) o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball

Material complementari: 
Lèxic casteller: Castelleres i castellers [ìnfografia]
Lèxic casteller: Castelleres i castellers

 

Autoria i edició:

TERMCAT

 

Amb la col·laboració de:

Consorci per a la Normalització Lingüística

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari casteller [en línia]. 3a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/2/>

 

Darrera actualització: 29-09-2023