Back to top

Posts

Learn about the connections between terminology and issues currently of public interest, in our in-house authored posts.

terminologia estiu
11.07.2018

Terminologia d'estiu

L’estiu es fa sentir, i el notem per les temperatures, per les tempestes de tarda, per les hores de llum, per les vacances... El podem notar, però, en la terminologia?

More
Definició d'advocat, advocada i d'advocadessa al diccionari normatiu
26.10.2016

Advocades o advocadesses

Hi havia un temps en què l’advocacia era una professió reservada als homes, com tantes altres. Com hi havia professions reservades a les dones.

More
diccionaris
10.05.2016

Qui fa els diccionaris del TERMCAT?

La pregunta del títol sorprèn una mica, oi? Sembla que la resposta és òbvia: els diccionaris del TERMCAT els fan les persones que treballen al TERMCAT. Però, parlem-ne, que hi ha unes quantes coses a dir.

More
mortis causa tantumdem [la]
13.01.2016

Marques als llatinismes

El dret és un àmbit que per tradició ha mantingut moltes denominacions llatines, en català i en les llengües romàniques amb què s’expressen els sistemes jurídics hereus del dret romà. L’ús d’aquests termes en els textos ens planteja diverses qüestions.

More
criteris
08.12.2015

Doncs jo voldria... Els criteris del TERMCAT

“M’interessaria tornar a consultar una recomanació del TERMCAT que vaig llegir fa mesos.” Hem començat desembre i ja ens neguitegen els desitjos per al nou any. I n’hi ha d’altres. Per exemple: “A mi m’agradaria poder veure tots els criteris que ha publicat el TERMCAT.”

More
Família monoparental femenina
10.11.2015

Parental no ve de pare

L’ús de l’adjectiu *monomarental, que s’utilitza en el terme família monomarental per a per a referir-se específicament a la família monoparental en què el progenitor que viu amb els fills és la mare es considera lingüísticament inadequat.

More
manlleus
16.10.2014

Manlleus: com es pronuncien?

En totes les llengües es produeix el fenomen del manlleu, és a dir, la incorporació de mots provinents d’una altra llengua més o menys allunyada.

More
© TERMCAT, Centre de Terminologia
12.05.2010

25 anys vetllant per la terminologia en català

Ja fa un quart de segle que el TERMCAT es dedica diàriament a la recerca, a la normalització i a l’assessorament en l’àmbit de la terminologia, amb l’objectiu d’afavorir-ne la sistematització i la difusió.

More