És adequada la forma baia de goji?

© Marek Uliasz (iStockphoto.com)

La denominació catalana baia de goji és la forma normalitzada recentment per a designar el fruit de la planta Lycium barbarum, de la família de les solanàcies, de forma allargada i de color vermell, aproximadament de la mida d’una pansa, que se sol comercialitzar assecada i és apreciada per les propietats medicinals, tonificants i nutritives que se li atorguen. Aquesta denominació també s’utilitza sovint de manera impròpia per als fruits de la planta Lycium chinense, espècie molt semblant a la primera però que dóna un fruit de qualitat inferior.

 

La comercialització de les baies de goji s’ha generalitzat en el mercat català amb aquesta única denominació, que ja s’ha popularitzat i que està molt estesa. La forma goji, segurament procedent del nom xinès de l’arbust que produeix aquest fruit, apareix en les denominacions de totes les llengües de referència, si bé no correspon a la transcripció estricta segons el sistema internacional de romanització Pinyin (gǒuqǐ).

 

Properament podreu consultar la fitxa terminològica d’aquest terme en el Cercaterm i a la Neoloteca.