Back to top

Apunts

Apunts terminològics elaborats pel TERMCAT amb la intenció de posar en relació la terminologia amb els fets més destacats de l'actualitat informativa.

imatge de mel regalimant
19.11.2021

Les flors de la mel

Novembre de 2021, ens hem començat a treure la mascareta i tornen els refredats, els mocs, la tos, la congestió nasal, les dècimes de febre al vespre, com si fóssim al 2019.

Més
imatge d'una persona desespinant
19.10.2021

Per començar, netegem els aliments

Abans de posar qualsevol vianda al foc, d’afegir-hi sal, un raig d’oli o un manat d’herbes, cal haver fet alguna acció de preparació i tractament dels productes.

Més
imatge d'unes samosses
17.09.2021

Avui, cuina índia: les samosses

Has quedat amb tres amics a les set en una terrassa d’una plaça cèntrica. Què prendreu? Per a alguns és la tarda, hora de berenar, però tu sols dinar d’hora i sopar d’hora. De moment no tens gana. Optes per demanar una aigua amb gas.

Més
imatge d'una amanida de síndria
09.07.2021

Frescor contra la calor

Ara que l’estiu ha arribat i la calor se’ns enganxa a la pell, quan ens fiquem a la cuina per escollir el dinar, no ens venen de gust ni sopes ni peus de porc ni arrossos carregats.

Més
imatge de preparacions gastronòmiques japoneses
18.06.2021

Sushi i companyia

Mireu, en català la paraula mirin pot ser la tercera persona del plural de l’imperatiu del verb mirar o pot ser un licor d’arròs, de gust dolç i poca graduació, que es fa servir a la cuina japonesa.

Més
imatge d'unes pipes o llavors de gira-sol
18.05.2021

Pipes, també en català

Fa bo, un grup de joves o d’adolescents estan asseguts en una plaça, uns als bancs, d’altres al respatller dels bancs, d’altres a terra, en cercle o no, asseguts en unes escales, i es posen alguna cosa a la boca amb el dit gros, l’índex i el del mig, o només amb el dit gros i l’índex.

Més
imatges de dos talls
30.04.2021

Maneres de tallar

Si en un apunt anterior parlàvem de talls de carn i de peix, ara parlarem de maneres de tallar. I per compensar, tallarem verdures i hortalisses a la juliana, a la brunesa i a la xifonada.

Més
imatge d'una suprema
26.03.2021

Talls

Un tros de carn, de peix, de formatge o del que sigui tallat d’una peça sencera o d’un tros més gros és un tall. Avui parlem d’alguns talls, especialment de carn, que tenen un nom específic.

Més
imatge d'una sopa
25.02.2021

Ets de cullera?

Hi ha gent a qui li agrada fer servir la cullera i no necessita que faci fred per menjar-se una bona escudella o una bona olla aranesa.

Més
© Imatge original: Décio Guanabarino Silveira Guanabarino / Pixabay (CC0)
22.12.2020

El panettone

Quan qui escriu aquestes ratlles anava a primària, els torrons s’acompanyaven amb coca de forner; quan anava a secundària, a la taula familiar van aparèixer les neules; en l’època universitària, el pa de Nadal, espès i consistent, com correspon a una importació alemanya, amb panses i taronja conf

Més