Endavant, comença la travessa!

esports

Del 22 de gener al 4 de febrer es duu a terme una de les competicions per excel·lència de l’hivern, la Pirena, en què participants d’alt nivell de diferents països recorren de punta a punta el Pirineu sobre terreny nevat amb l’ajuda de gossos.

A banda de gaudir d’un entorn natural excepcional i divers, els participants d’aquesta tradicional travessa poden competir en múixing, d’una banda, i en esquijòring i pulca, de l’altra. En el primer cas, els trineus es desplacen sobre la neu arrossegats per un conjunt de fins a catorze gossos, com ara huskys siberians o malamuts d’Alaska, que constitueixen el tir. En el segon, l’esquiador de fons llisca per la neu amb un tir d'un o més gossos lligat amb un arnès. En el cas de la pulca, entre el tir i l’esquiador hi trobem, a més, un lleuger trineu, també anomenat pulca.

Durant els gairebé tres-cents quilòmetres d’itinerari que recorre la Ruta Blanca dels Pirineus, el gos guia, situat sempre al davant de la línia de tir, mostrarà la seva capacitat d’assimilació d’ordres com easy!, hike! o whoa!, per aconseguir situar-se al capdavant d’aquesta competició que atrau cada vegada més i més aficionats.

Per a familiaritzar-vos amb la terminologia de l’àmbit, el TERMCAT us ofereix la Terminologia dels esports d’hivern, que recull uns mil tres-cents termes amb les denominacions i la definició en català i amb els equivalents en castellà, francès i anglès, provinents del Diccionari general de l'esport.

Recordeu que tots els termes estan disponibles per a la descàrrega en el servei de la Terminologia Oberta, i que també els podeu trobar al Cercaterm.