La terminologia dels whiskys: tot un món

imatges d'ampolles de licor

Un dels primers ingredients que ens vénen al cap quan parlem del whisky, igual que quan parlem de la cervesa, és la malta. La malta (també anomenada malt) no és altra cosa que ordi germinat artificialment i assecat. El procés de convertir l’ordi en malta s’anomena, segons recull el diccionari normatiu, maltatge, substantiu derivat del verb maltar, normalitzat recentment pel Consell Supervisor.

En l’elaboració del whisky, però, hi intervenen sovint altres cereals a banda de la malta. Es coneix amb la denominació whisky de malta (en anglès, malt whisky o, en versió nord-americana i irlandesa, malt whiskey) el que s’elabora únicament o majoritàriament amb ordi maltat. El whisky de malta escocès, concretament, s’elabora tan sols amb malta, mentre que el whisky de malta americà pot contenir altres cereals, si bé la malta hi ha de ser present en un percentatge mínim del 51 %.

Quan el cereal de base del whisky no és la malta sinó un altre (el blat, el blat de moro, el sègol, etc.), el whisky resultant s’anomena whisky de gra (grain whisky, en anglès). El whisky de gra escocès també conté sempre, a banda del cereal de base, una determinada quantitat de malta.

A banda del whisky de malta i el whisky de gra, també es produeix el whisky de mescla (blended whisky, en anglès), que és el que s’elabora amb una barreja de diferents whiskys, ja siguin whiskys de malta o whiskys de gra. En el cas del whisky de mescla escocès, la barreja es fa amb un o més whiskys de malta procedents de la mateixa destil·leria (anomenats en anglès single malt whiskies i en català, whiskys de malta únics) i un o més whiskys de gra procedents de la mateixa destil·leria (en anglès, single grain whiskies i en català, whiskys de gra únics).

D’altra banda, el whisky de malta escocès que s’elabora amb una mescla de dos o més whiskys de malta únics que procedeixen de diferents destil·leries s’anomena whisky de malta de mescla (en anglès, blended malt whisky o també, tradicionalment, pure malt whisky o vatted malt whisky) i el que s’elabora amb una mescla de dos o més whiskys de gra únics que procedeixen de diferents destil·leries s’anomena whisky de gra de mescla (en anglès, blended grain whisky).

Tots aquests termes han estat estudiats recentment pel Consell Supervisor, que n’ha fixat les denominacions catalanes, i ben aviat els tindreu disponibles per a la consulta a la Neoloteca i al Cercaterm.