漫画の語彙: La terminologia del manga

manga

Amb l’assistència prevista de milers de visitants, arriba una nova edició del Saló del Manga, la fira del còmic i la cultura japonesa.

El manga, la popularitat del qual creix cada cop més arreu del món, és un gènere de còmic d’origen japonès, sovint en blanc i negre, que es caracteritza, entre altres elements, per personatges de gran expressivitat i ulls molt grossos, fons poc detallats, un estil cinematogràfic i l’ús abundant d’onomatopeies. Hi ha diferents subgèneres de manga, segons l'edat del públic a qui s’adreça (shojo, shonen, josei, seinen, etc.) i segons la temàtica (hentai, shojo-ai, yuri, yaoi, etc.).

Amb motiu d’aquest esdeveniment, publiquem un tríptic que conté una vintena de termes bàsics de l’àmbit, amb les denominacions en català, la categoria lèxica, la definició i notes explicatives sobre l’origen de les denominacions i altres aspectes de tipus conceptual. Les formes catalanes són manlleus del japonès o, en menor mesura, de l’anglès, i són compartides per la majoria de llengües veïnes. En el cas dels manlleus japonesos, les denominacions catalanes corresponen a la transcripció de les formes originàries segons el sistema de romanització Hepburn, el més estès internacionalment, amb lleugeres simplificacions en alguns casos. El tríptic recull formes com ara manga, anime, cosplay, mangaka, otaku o shonen.

La terminologia recollida és majoritàriament una aportació de l’ésAdir, el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i ha estat revisada pel TERMCAT.

Us recordem que també podeu consultar termes com sashimi, sake, tempura o yakitori al diccionari en línia Gastronomia japonesa del web del TERMCAT.