Mundial de Bàsquet: encertem la terminologia

bàsquet

Arriba el Mundial de Bàsquet, i Barcelona és una de les seus que acollirà els millors equips de la competició.

Com en el cas del futbol i, de fet, de la majoria dels esports, els aficionats i els comentaristes del bàsquet faran servir durant els dies del Mundial molta terminologia específica, sovint sense ser-ne gaire conscients: atac estàtic, escorta, defensa d’ajustament, dividir la zona, doble doble, taula d’anotació, etc.

En aquest apunt terminològic volem posar l’atenció sobre algunes formes que, malgrat que són prou conegudes, sovint encara se senten o es veuen mal utilitzades.

Per exemple, per espectacular que sigui, una esmaixada és una esmaixada o un mat, però no un *mate. L’objectiu del joc és encistellar o fer bàsquet, no pas *encestar. Pot ser desesperant si un jugador falla una safata a l’últim segon (no pas una *bandeja), però l’aplaudirem amb entusiasme si fa un hàbil tir a cistella passada (i no *a aro passat). A més, confiarem que els pivots del nostre equip preferit siguin més aguts que els del rival (perquè, efectivament, pivot és una paraula aguda, no pas plana, i l’accent recau sobre la segona síl·laba i no pas sobre la primera). Finalment, esperarem que els jugadors sàpiguen triar sempre la millor opció i fer bones passades (i no pas *passes).

Tot i que durant els partits, que solen tenir un ritme endimoniadament alt, és difícil que ni jugadors, ni tècnics, ni periodistes ni aficionats puguin estar pendents de gaires reflexions terminològiques, si ens acostumem a automatitzar l’ús de les formes adequades segur que després, durant els partits, també les farem servir. I així, al marge de si hem jugat (o han jugat) millor o pitjor, sempre podrem dir que almenys parlem millor.

Com sempre, des del TERMCAT us convidem a conèixer la terminologia específica de cada esport. En aquest cas concret, us recomanem que consulteu el Diccionari de l’esport (que forma part de la col·lecció de Diccionaris en línia), que seleccioneu l’opció de consulta temàtica i que trieu l’àrea del basquetbol. Hi trobareu la terminologia que hem destacat i moltes altres formes que us poden interessar. I que guanyi el que més l’encerti (la cistella, i la terminologia!).