Piular o tuitejar?

© iStockphoto.com/ene

El verb piular és la forma que prioritza el TERMCAT per a referir-se al fet de publicar de manera instantània un missatge curt en un microbloc; és a dir, un bloc els apunts del qual tenen un nombre reduït i limitat de caràcters.

Aquesta forma ha estat creada espontàniament pels usuaris catalans per calc del mot anglès to tweet o to twitter ‘piular’, que probablement és el que ha donat lloc també al nom Twitter, designació comercial de la plataforma de microblocs més coneguda actualment.

Piular (i repiular) té l’avantatge que permet crear formes derivades com ara piulada (i repiulada), que es poden utilitzar per a designar cadascun dels missatges que es publiquen en un microbloc, i piulador -a o piulaire, per a referir-se a la persona que publica una piulada. Totes aquestes formes són força utilitzades en català des de fa ja un cert temps.

Les formes adaptades tuit, tuitejar i retuitejar s’han creat específicament en el si del Twitter a partir del nom comercial per a denominar els conceptes esmentats anteriorment; tot i això, les alternatives catalanes també hi tenen força ús i es consideren més fàcilment generalitzables en altres plataformes.

També s’han fet populars en el mateix context formes com ara etiqueta (per a hashtag), tema del moment (per a trending topic), seguidor -a (per a follower), etc.