En primera persona: Albert Bramon

Albert Bramon

"No sé ben bé com va ser que vaig rebre la proposta del TERMCAT de revisar un ampli i innovador Diccionari de física. Es tractava d’un diccionari que una dotzena d’experts havien confeccionat al llarg d’uns quants anys i al qual calia donar la forma final.

La proposta, que vaig acceptar immediatament, em va semblar atractiva i, almenys a primera vista, raonablement fàcil de completar. La veia atractiva perquè la física m’ha agradat sempre i contribuir a fer-ne difusió en llengua catalana m’omplia d’orgull. També em va semblar una proposta relativament fàcil perquè, havent dedicat tota la meva vida professional a fer física i a ensenyar-ne a nivell universitari, em portava a creure que poques dificultats serien difícils de superar...

Sí, ha resultat un treball atractiu i gratificant, però estava del tot equivocat en valorar-ne la dificultat. La coordinació de les aportacions de tants coautors diferents i el fet que la física sigui una disciplina tan extensa han complicat molt la tasca de coordinació. A tot això cal afegir-hi la dificultat intrínseca de molts conceptes físics, que s’han intentat exposar, tal com deia el mateix Einstein «de la manera més senzilla possible però no d’una manera més senzilla». Exposició que, a més a més, ha calgut emmarcar en el rígid format propi d’un diccionari àgil i actual.

Però ha valgut la pena. He hagut d’aprendre un grapat de conceptes lingüístics i sotmetre’m als seus dictats. Sort n’he tingut, en aquest aspecte, de la professionalitat de la lingüista Anna Llobet, del TERMCAT, a la qual he d’agrair la gran paciència que ha tingut i el tracte agradabilíssim que m’ha dispensat. El resultat, un diccionari modern, complet, àgil i capaç d’anar sent actualitzat, ampliat i corregit tan bon punt sigui necessari, espero que contribueixi —malgrat els errors que no he sabut detectar— al coneixement i la difusió de la física en la nostra societat."

 

Albert Bramon
Catedràtic de Física Teòrica, actualment professor emèrit de la UAB