En primera persona: M. Magdalena Ramon Andreu

"La vida va fer que em topàs, cap al 1990, amb el doctor Joan Melià, coneixedor de la tasca del Centre de Terminologia TERMCAT a Barcelona. De la seva gestió, va sorgir la convocatòria de dues beques del Govern Balear per a una estada professional al TERMCAT, on dues tècniques vàrem aprendre com funcionava aquest centre. D’aquest aprenentatge, va néixer el Gabinet de Terminologia de la Universitat de les Illes Balears com a centre col·laborador del TERMCAT (UIB), i la societat en general i la UIB, com a gran productora de terminologia, varen disposar d’un centre de referència d’estudi i de difusió de terminologia estandarditzada.

Són devers vint-i-quatre anys de relació continuada amb el TERMCAT, al llarg dels quals hem arribat a consolidar diverses col·leccions a la UIB de terminologia multilingüe, uns treballs fets seguint el model metodològic del TERMCAT, a més d’una experiència de força anys de recerca sistemàtica per resoldre consultes puntuals. Amb això vull dir que aquest camí l’hem fet gràcies a la interacció entre les persones del Gabinet i les del TERMCAT.

Ara fa quasi quatre anys el TERMCAT, amb la senyora Rosa Colomer com a directora, i la UIB, amb la senyora Montserrat Casas com a Rectora, signaren un conveni de col·laboració molt avantatjós per a totes dues institucions. Arran d’aquest conveni, el Gabinet s’ha modernitzat en la manera de treballar la terminologia amb el gestor GdTWeb, en la difusió de la terminologia treballada durant tots aquests anys, a través del Cercaterm, amb l’intercanvi d’especialistes quan ha estat necessari, etc.

Per acabar, gràcies a la col·laboració entre el TERMCAT i la Xarxa Vives d’Universitats (XVU), els serveis lingüístics que formam part del Grup de Treball de Terminologia i Nomenclatura (GTTN) de la XVU tenim l’oportunitat de participar en la normalització de termes, d’utilitzar el GdTWeb per al projecte de Multidiccionari, a punt d’editar, de veure d’aquí a poc temps tota la producció terminològica del GTTN a través del Cercaterm, etc. I esperam continuar amb aquests i molts altres futurs projectes conjunts."

 

Rosa Colomer, in memoriam
Montserrat Casas, in memoriam

 

M. Magdalena Ramon Andreu
Terminòloga del Servei Lingüístic
Universitat de les Illes Balears