Quins noms té el pollastre de raça del Prat?

Imatge cedida per: Regulador Pollastre i Capó del Prat

Les formes adequades en català per a anomenar aquesta raça de pollastres són Prat, pota blava o raça catalana del Prat. Aquestes denominacions apareixen en contextos habituals com pollastre Prat, pollastre pota blava, un pota blava, un pollastre de raça catalana del Prat o un pollastre de raça Prat. Les formes de plural són generalment invariables: pollastres Prat, pollastres pota blava o els pota blava.

Es tracta d’una raça de gallines i galls de qualitat reconeguda que presenten unes característiques comunes i que eren freqüents a la comarca del Baix Llobregat, en especial a la zona del delta. Per aquest motiu, ben aviat es va associar el nom de la raça al de la ciutat del Prat de Llobregat. En aquest cas, en la denominació preferent Prat s’ha elidit la preposició de davant del nom propi perquè es vincula directament amb el nom genèric de raça i és força freqüent d’elidir el nom genèric i utilitzar el nom propi com a nom comú. El nom de pota blava, d’altra banda, és una denominació alternativa força estesa i popular motivada pel color blau pissarra característic de les potes i dits de l’animal.

Aquesta raça té l’etiqueta d’indicació geogràfica protegida (IGP) reconeguda per la Unió Europea, que assegura la bona qualitat del producte i la seva autenticitat.

Us recomanem que consulteu el criteri sobre Denominació de races d’animals domèstics. Hi podreu trobar informació relativa a criteris d’adaptació de topònims, ús de majúscula en aquests topònims, traducció de noms explicatius estrangers, supressió de la preposició de davant de noms propis, etc., en les denominacions de races d’animals domèstiques.

Podeu consultar també en el Cercaterm la fitxa corresponent a aquest terme.