Sucre glace o sucre de llustre?

© iStockphoto / Magdalena Kucova

Les denominacions sucre de llustre i sucre llustre són les formes recomanades pel Consell Supervisor del TERMCAT per a referir-se específicament al sucre en pols format per cristalls d'un diàmetre inferior als 0,15 mm que s'obté de la mòlta de sucre comú, utilitzat principalment per a empolvorar dolços i per a elaborar glaces i determinades masses. Aquest tipus de sucre es coneix també a Menorca amb la forma floreti, forma originària probablement d’algun dialecte italià.

Els especialistes en la matèria confirmen que sucre glace i sucre de llustre responen al mateix concepte. Es considera, doncs, que no cal incorporar el manlleu francès sucre glace o d’altres variants adaptades com sucre glacé, sucre glas, sucre glaça o sucre glaç. Tot i que aquestes formes tenen un cert ús en català en contextos no especialitzats, en l’àmbit professional de la pastisseria les formes utilitzades inequívocament són sucre de llustre i sucre llustre.

Mentre que la forma sucre de llustre és una forma ja normativa definida de manera genèrica en el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans com a ‘sucre en pols’, les variants reduïdes sucre llustre, o també, de vegades, llustre, són les formes més vives entre els experts per a designar aquest tipus de sucre.

Podeu consultar la fitxa terminològica d’aquest terme al Cercaterm i a la Neoloteca.