
Aquesta setmana volem destacar un #termedelasetmana ben creatiu, innovador i molt visual, aprofitant el material que hem publicat recentment sobre termes de la cultura digital i el carrusel visual per a xarxes: art de la distorsió.
L’art de la distorsió (també conegut com a glitch-art) converteix errors digitals en joies visuals o sonores. El que normalment es considera una fallada —imatges trencades, àudios estranys, vídeos bojos—, en aquest cas esdevé material creatiu. Hi ha moltes maneres de crear amb l’error: manipulant el codi d’un arxiu d’imatge, distorsionant dades o, fins i tot, obrint una foto amb un editor de text i deixant que el caos faci la seva màgia. És una mica com si l'artista jugués a ser hacker, però amb sensibilitat artística i ull per l’estètica.
Des del punt de vista lingüístic, aquest concepte té el seu origen en el terme anglès glitch, que en l’àmbit de les TIC es coneix amb el terme fixat en català distorsió transitòria.
En definitiva, l'art de la distorsió celebra el desperfecte perfecte, i ens recorda que, fins i tot en el caos digital, hi pot haver bellesa. Perquè, al capdavall, no hi ha res més humà (i digital) que fallar amb estil.