#termedelasetmana: inducció electromagnètica

alta tensió

La formulació de la llei de Faraday a càrrec del físic i químic anglès Michael Faraday va portar a la descoberta, el 1831, de la inducció electromagnètica, un fenomen que permet produir i distribuir energia elèctrica a gran escala i que és la base de la tecnologia electromagnètica actual.

Expliquen que, cap al 1850, William Gladstone, ministre d'economia anglès, va visitar el laboratori de Michael Faraday. Després d'admirar alguns dels seus instruments, li va preguntar si l'electricitat tindria alguna aplicació pràctica en el futur. I Faraday va contestar-li:

—Ara mateix no ho sé, però algun dia un successor seu podrà cobrar-ne impostos.

Faraday era conscient de la importància del seu descobriment, però no podia arribar a imaginar-se les rellevants aplicacions tecnològiques que tindria (en informàtica, medicina, enginyeria, etc.). Com a reconeixement a la seva contribució al progrés científic, la unitat de mesura de capacitat rep el nom de farad.

I encara menys podia imaginar-se que anys més tard des del TERMCAT destacaríem la inducció electromagnètica com a #termedelasetmana, però la presentació aquesta setmana del nou Diccionari de física en línia és tot un esdeveniment que ho justifica. Hi podreu consultar aquests termes, i d’altres de l’àmbit de l’electromagnetisme, la mecànica, la termodinàmica, l’òptica, la relativitat, la física quàntica, la física de partícules, la física nuclear, la física atòmica, la física de la matèria condensada, la física de la Terra i de l’espai i la física mèdica.

(Font: TERMCAT)