Back to top

Apunts

Apunts terminològics elaborats pel TERMCAT amb la intenció de posar en relació la terminologia amb els fets més destacats de l'actualitat informativa.

Imatge de la infografia
08.06.2023

Les “esferes” de la Terra

Quina és la grafia adequada: atmosfera o atmòsfera?; biosfera o bioesfera? Quin és el significat de termes com criosfera, litosfera o exosfera?

Més
#termedelasetmana: satèl·lit
16.07.2019

#termedelasetmana: satèl·lit

El #termedelasetmana que us proposem és de plena actualitat pel que va passar ara fa 50 anys: el 20 de juliol de l’any 1969 l’ésser humà va poder posar els peus al satèl·lit de la Terra, i així la Lluna va deixar de ser un espai exclusiu de poetes, enamorats, somiadors i escripto

Més
#termedelasetmana: fus horari
04.09.2018

#termedelasetmana: fus horari

Aquests dies l'actualitat informativa s'ha centrat en la possibilitat que els estats europeus abandonin l'actual sistema que modifica l'horari segons l'època de l'any.

Més
Esclafit
09.01.2018

#termedelasetmana: esclafit

Aquest diumenge 7 de gener s'han produït a Catalunya, concretament al Bages i a l'Empordà, uns fenòmens meteorològics especialment notables, que els experts estan analitzant per determinar si han estat tornados o esclafits. Com que tornado és una paraula prou ge

Més
imatge al·legòrica
09.09.2015

Per què la Meridiana es diu com es diu?

Un dels punts en què sovint se situa l’actualitat informativa és l’avinguda Meridiana de Barcelona. Meridiana és la forma femenina de l’adjectiu meridià, que fa referència al migdia o als meridians.

Més
una noia amb els cabells enduts pel vent
28.01.2015

Quin nom reben els vents segons la seva força?

Us heu parat mai a pensar com es diu el vent que no altera la direcció del fum, el vent que fa fressejar les fulles del arbres, el que estén les banderes lleugeres, el que impedeix la marxa a peu o el que fa girar el paraigua?

Més
05.07.2013

En primera persona: Joan Nunes i Alonso

"L’elaboració del Diccionari terminològic de sistemes d’informació geogràfica, dut a terme amb l’assessorament del TERMCAT i publicat fa prop d’un any, ha estat una aventura personal extraordinària.

Més
© iStockphoto / Makhnach_M  
17.02.2013

Ecos indesitjats

La forma anglesa clutter (reducció de clutter echos o radar clutter) és molt coneguda en l’àmbit de la teledetecció per radar i fins i tot pot haver arribat als no-especialistes en contextos de divulgació meteorològica.

Més