Actualització del Cercaterm (01/03/2021)

imatge d'una persona consultant el Cercaterm

La darrera actualització del Cercaterm incorpora les novetats següents: 

Noves edicions i ampliacions de productes terminològics ja publicats

—Actualització anual del Diccionari general de l’esport, elaborat pel TERMCAT l’any 2010 amb la col·laboració de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i de diverses federacions balears i valencianes i amb el suport dels governs català, andorrà i balear. En aquesta actualització s’hi han afegit 89 termes d’esports, dividits en uns cinquanta d’inèdits (relatius a la bicicleta) i uns quaranta publicats durant el 2020 en altres diccionaris del TERMCAT. Actualment conté 11.494 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definició. (Per exemple, tija del manillar, en Ciclisme, i carriler | carrilera, en Futbol.) Podeu consultar tots els termes nous agrupats a l’apartat "Noves incorporacions" del diccionari en línia.

—Actualització anual del Lèxic de fàrmacs, elaborat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i el TERMCAT l’any 2008. En aquesta actualització s’hi han afegit 25 noves denominacions comunes internacionals de principis actius farmacèutics aprovades per l’Organització Mundial de la Salut durant l’any 2020. Actualment conté 3.237 termes (amb les aplicacions terapèutiques, el número CAS corresponent i els equivalents en castellà, francès i anglès). (Per exemple, avapritinib i obiltoxaximab.) També podeu consultar els termes nous a l’apartat "Noves incorporacions" del diccionari en línia.

—Actualització anual del Glossari de jardineria i paisatgisme, elaborat per la Fundació de la Jardineria i el Paisatge i pel TERMCAT l’any 2016. En aquesta actualització s’hi ha afegit el glossari d’una norma tecnològica de jardineria i paisatgisme publicada per la Fundació el 2020, que revisava una norma anterior. Actualment conté 2.079 termes, amb definició i sovint amb equivalents en castellà. (Per exemple, bessa.) També podeu consultar els termes nous agrupats a l’apartat "Noves incorporacions" del diccionari en línia.

Termes puntuals nous o actualitzats

—50 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 47 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, de barrera, en Història, i gestió de fauna salvatge, en Medi ambient.)

• 3 d’actualitzats a partir de termes ja publicats que alertaven sobre la necessitat d’actualització. (Per exemple, bé no durable, en Economia.)

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Consulteca.

Fitxes de criteris noves

—1 fitxa nova i 1 fitxa revisada que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm apunts terminològics publicats prèviament pel TERMCAT (la fitxa nova és CRITERI demanar hora, concertar una cita o demanar cita prèvia?; cita prèvia o hora demanada?, i la fitxa revisada, CRITERI malbaratament alimentari, malbaratament d’aliments o pèrdua d’aliments?). Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" del Diccionari de criteris terminològics.

Aplicació de modificacions puntuals

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. Per exemple, s’han esmenat la denominació *paper crepat a favor de paper crespat, com a sinònim de paper arrissat, i també la denominació *basmal·lah a favor de bàsmala, seguint el criteri de l’especialista en àrab consultat.