Actualització del Cercaterm (12/07/2022)

una persona consultant el Cercaterm

La darrera actualització del Cercaterm incorpora les novetats següents: 

Noves edicions i ampliacions de productes terminològics ja publicats

—Cinquena edició de la Nomenclatura de gestió universitària, elaborada per la Xarxa Vives d’Universitats l’any 2017. En aquesta actualització s’hi han afegit 52 termes, a més de completar i actualitzar els ja existents. Ara el diccionari conté 758 termes, amb equivalents en castellà i anglès. (Per exemple, professor titular d’universitat | professora titular d’universitat.)

Termes puntuals nous o actualitzats

—78 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 57 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, biaix de supervivència, en Matemàtiques, i immunoedició del càncer, en Ciències de la salut.)

• 18 de nous elaborats per altres àrees terminològiques del TERMCAT, tots en l’àmbit d’Economia. Empresa. (Per exemple, principi d’acceleració.)

• 3 d’actualitzats a partir de termes de Zoologia ja publicats que alertaven sobre la necessitat d’actualització. (Per exemple, rata dormidora grisa.)

Els termes nous o actualitzats es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Consulteca.

Fitxes de criteris noves

—2 fitxes noves, que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm apunts terminològics publicats prèviament pel TERMCAT. (Són les fitxes CRITERI llibertat sexual, consentiment sexual i cultura del consentiment i CRITERI nit tropical, nit tòrrida o nit roent?). Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" del Diccionari de criteris terminològics.

Aplicació de modificacions puntuals

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. Per exemple, s’ha afegit el sinònim pliotropia a la denominació pleotropia, d’acord amb la sinonímia entre les formes prefixades pleo- i plio-; s’ha posat la sigla corresponent a totes les formes lingüístiques de la fitxa oli d'oliva verge extra, i s’ha afegit l’equivalent castellà jugón | jugona a la fitxa jugador de videojocs | jugadora de videojocs.