Actualització del Cercaterm (13/11/2018)

Actualització Cercaterm

La darrera actualització del Cercaterm inclou les novetats següents:

Productes terminològics nous

—El vocabulari de les normes UNE-ISO 15489-1:2016 Informació i documentació: Gestió documental i UNE 166008:2012 Gestió de l’R+D+I: Transferència de tecnologia. El TERMCAT va fer la versió catalana de les normes amb l’assessorament d'especialistes de la Sub-direcció General d’Arxius i Museus de la Generalitat de Catalunya, en la primera norma, i d’especialistes de l’àmbit de la innovació i l’empresa, en la segona. Contenen 19 i 2 termes, respectivament, amb equivalents en castellà, francès i anglès (norma de gestió documental) i en castellà (norma de gestió de l’R+D+I).  (Per exemple, metadades de gestió documental per a la norma UNE-ISO 15489-1:2016, i valor raonable per a la norma UNE 166008:2012.)

Fitxes de criteris noves

—2 fitxes noves que aporten informació nova o bé que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm criteris terminològics publicats prèviament pel TERMCAT. (Són les fitxes CRITERI Aprenentatge automàtic o aprenentatge profund? i CRITERI Impermeable o resistent a l’aigua?) Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions del Diccionari de criteris terminològics.

Termes puntuals nous o actualitzats

—57 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 54 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, amaretti, en Alimentació, i coll girat, en Indumentària.)

• 3 d’actualitzats a partir de termes ja publicats que alertaven sobre la necessitat d’actualització. (Per exemple, gravat sobre linòleum.)

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Consulteca.

—1 terme afegit al Diccionari de física: Es tracta de inertància.

Aplicació de correccions

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. (Per exemple, s’ha esmenat la denominació *arc escarcer a favor de arc escarser; s’han homogeneïtzat amb guionet les diverses grafies del terme no-discriminació, i s’ha afegit l’equivalent castellà osmosis a les fitxes osmosi.)

Àrees temàtiques del Cercaterm

A banda de l’afegiment i la modificació de fitxes terminològiques, en aquesta actualització també s’han fet canvis en les fitxes de l’àrea temàtica d’Esport (fins ara, Esports), derivats dels treballs de revisió i actualització de la classificació temàtica general sobre la qual es fonamenta la gestió terminològica de les dades del TERMCAT.