Actualització de la Neoloteca i el Cercaterm (02/05/2023)

imatge d'una persona consultant el Cercaterm

La darrera actualització de la Neoloteca i el Cercaterm incorpora les novetats següents:

—Actualització anual de la Terminologia dels esports d'hivern, elaborada pel TERMCAT l’any 2004 amb el suport del Govern d’Andorra. En aquesta actualització s’hi han afegit 45 termes treballats durant el 2022 al TERMCAT (especialment relacionats amb les motos de neu) i s’han modificat 10 termes ja existents. Actualment conté 1.573 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definició. (Per exemple, bandy i moto de neu forapista.) Els termes nous es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" del diccionari en línia.

—Actualització de la Terminologia del llibre, elaborada pel TERMCAT l’any 2012, que aplega i defineix termes relatius a la indústria editorial corresponents a àrees com l’edició, la impressió, la comercialització, la publicitat i les parts del llibre. Actualment conté 181 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definició. En concret, els 20 termes que s’hi ha afegit en aquesta actualització fan referència a les parts del llibre. (Per exemple, pàgina de respecte i portadella.)

—Actualització anual del Diccionari jurídic, elaborat per la Societat Catalana d’Estudis Jurídics de l’Institut d’Estudis Catalans el 2013. En aquesta actualització s’hi han afegit 41 termes i se n’han modificat 48. Actualment des del Cercaterm ja es consulten 9.178 termes d’aquest diccionari, amb equivalents en castellà, definicions i notes explicatives, sovint de caràcter enciclopèdic. (Per exemple, drets digitals i prestació a favor de familiars.)

Termes normalitzats nous a la Neoloteca i el Cercaterm

—41 termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT, corresponents als àmbits de l’esport (per exemple, punta a punta i jugador decisiu | jugadora decisiva) i la meteorologia (per exemple, traçador i desdoblament de tempesta). Els termes nous es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Neoloteca.

Termes puntuals nous o actualitzats

—62 termes de diferents àmbits i procedències, elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, d’obertura fàcil, en Manipulació de materials, i fregidora d’aire, en Electrodomèstics.) Tots els termes nous es poden consultar a l’apartat “Noves incorporacions” de la Consulteca

Aplicació de modificacions puntuals

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments fets des de l’Optimot i pels nostres usuaris. Per exemple, s’han afegit les formes cua de milà i coa de milana al terme ja existent cua d’oreneta, s’ha afegit com a principal la forma Vaisakhi a la ja existent Baisakhi, d’acord amb el criteri dels especialistes, i s’ha afegit també dosier com a equivalent castellà de dossier (amb la reconversió de l’equivalent castellà ja existent dossier en variant ortogràfica, seguint el diccionari de la Real Academia Española).