Nous termes en estudi al Consell Supervisor (07/03/2022)

imatge d'una reunió del Consell Supervisor

En la reunió d’aquest dilluns, 7 de març, el Consell Supervisor estudiarà una selecció de termes procedents de peticions que els nostres usuaris van formular al Servei de Consultes durant l’any passat. Són casos per als quals es va oferir una solució que ara es proposa que sigui ratificada oficialment.

En aquesta reunió també s’estudiaran termes nous de botànica i ornitologia. Igualment, com sempre, es revisaran les resolucions adoptades en la reunió anterior.

Termes procedents del Servei de Consultes

amartar
<Astronàutica>
Aterrar a Mart.

amartatge
<Astronàutica>
Acció d’aterrar a Mart

àudio
<Audiovisuals. Imatge i so>
Arxiu de contingut exclusivament sonor.

bola de greix
<Veterinària>
Preparat alimentari consistent en un conglomerat de llavors i greix que se subministra als ocells no domèstics a l'hivern com a substitutiu del menjar que no poden trobar a la natura. 

bessó digital
<Informàtica>
Rèplica virtual d'un objecte, d'un sistema o d'un procediment industrial, que permet analitzar-ne el comportament gràcies als mètodes de la intel·ligència artificial i millorar-ne l'eficàcia.

ciència ciutadana
<Recerca, desenvolupament, innovació>; <Sociologia>
Recerca científica conduïda, parcialment o completament, per científics no professionals que té per objectiu la creació de coneixement amb la participació activa de la ciutadania en totes les etapes del procés de recerca, ja sigui en la definició de problemes i reptes, en la captació i processament de dades o en la seva interpretació.

ciència oberta
<Recerca, desenvolupament, innovació>; <Sociologia>
Manera de fer ciència basada en el treball col·laboratiu, en l'obertura i la transparència de totes les fases de la recerca, des de la recollida de les dades fins a l’avaluació, la revisió dels experts o la difusió, i en l’aproximació a la societat.

combustionar
<Química>
Causar un procés de combustió en un cos o una substància.

combustionar
<Química>
Experimentar, un cos o una substància, un procés de combustió.

mineria urbana
<Gestió ambiental>
Procés d'extracció de materials útils, especialment metalls, procedents dels residus de les ciutats.

nit roent
<Meteorologia>
Nit amb una temperatura mínima igual o superior als 30 ˚C.

nit tòrrida
<Meteorologia>
Nit amb una temperatura mínima igual o superior als 25 ˚C.

nit tropical
<Meteorologia>
Nit amb una temperatura mínima igual o superior als 20 ˚C.

reentelatge
<Art>
Acció d'adherir una tela nova a la part posterior de la tela original d'una pintura, durant el procés de restauració, a fi de reforçar-la.

revisita; revisitació
<Art>
Fet d'interpretar amb un enfocament nou una obra, un autor, un lloc o un esdeveniment.

vídeo
<Audiovisuals>
Pel·lícula enregistrada en vídeo. 

TERME DE BOTÀNICA

sèseli de Farreny; sèseli del cap de Creus (Seseli farrenyi)
Herba perenne sense pèls, glauca, de la família de les apiàcies, endèmica dels penya-segats i roquissars de la costa del cap de Creus, de 6 a 30 cm, fulles pinnatisectes (les basals disposades en entrenusos curts que li donen l'aparença d'una roseta, les caulinars més curtes), flors petites i blanques en umbel·les terminals i fruit glabre.

TERMES D'ORNITOLOGIA

jonc fosc; junc fosc; juncó fosc; junco fosc (Junco hyemalis)
Ocell de l’ordre dels passeriformes, de la família dels emberízids, petit i de color grisenc, que habita als boscos de l’Amèrica del Nord.

piranga alanegra; piranga escarlata (Piranga olivacea)
Ocell de l'ordre dels passeriformes, de la família dels cardinàlids, d'uns 17 cm de llargària, amb el bec blanquinós, robust i punxegut, les ales i la cua negres o negroses, i la part de sota de les ales blanca, que habita als boscos de l’Amèrica del Nord.

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre algun d’aquests temes, o si sou experts en les matèries objecte d’estudi, i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.