Es presenta a València el Diccionari de lingüística, coeditat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el TERMCAT

imatge de la presentació

Aquest dijous, 15 de setembre, s’ha presentat a València el Diccionari de lingüística, una obra elaborada per Manuel Pérez Saldanya amb la col·laboració de Rosanna Mestre i Ofèlia Sanmartín, coeditada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i pel TERMCAT. El diccionari s’ofereix en paper i també en línia, de manera que es podrà anar actualitzant sempre que es consideri adequat.

El Diccionari de lingüística recull més de 2.000 entrades amb 3.500 accepcions, que abasten la terminologia generada per les principals escoles i teories que han abordat l’estudi del llenguatge humà, des de la gramàtica tradicional fins a les tendències lingüístiques més actuals. Se centra sobretot en els termes que s’han utilitzat en les escoles i corrents que han tingut una incidència més gran en els estudis sobre el català i presta una especial atenció als termes gramaticals. En la majoria dels casos, les definicions es completen amb notes de caràcter enciclopèdic que permeten il·lustrar amb exemples el valor dels termes definits o matisar-ne l’abast amb la indicació de la teoria o de l’escola lingüística a què pertanyen.

Així, s’hi poden trobar termes com ara comandament categorial, comandament màxim, diagrama de dependències, estructura sil·làbica, morfoma L o xarxa relacional. Algunes entrades també inclouen imatges que ajuden a identificar els conceptes.

En l’acte de presentació han intervingut la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó; el director del TERMCAT, Jordi Bover, l’autor principal del diccionari, Manuel Pérez Saldanya i la seva prologuista, Maribel Guardiola, que n’han destacat les característiques més rellevants. Està previst que durant el mes d’octubre es faci una altra presentació de l’obra a Barcelona. L’edició d’aquest diccionari forma part de les actuacions de col·laboració que des de l’any 2016 mantenen l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el TERMCAT per afavorir la difusió dels termes més adequats dels diversos àmbits del coneixement.

El Diccionari de lingüística és una actualització de l’obra publicada l’any 1998 per Colomar Editors: a més de corregir errades, incorpora nous termes, especialment procedents del buidatge de les gramàtiques publicades aquests darrers anys. Serà una eina útil per a estudiants, investigadors i professionals de la filologia, la traducció, l’anàlisi lingüística i altres disciplines relacionades.