Publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya més de cent cinquanta termes nous

imatge al·legòrica

Han sortit publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 8664, del 10 de maig) 166 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT entre el maig i el desembre de 2021.

Destaquen especialment, pel nombre de termes, els apartats dedicats a la sociologia, la informàtica, l’alimentació, les ciències de la Terra i les matemàtiques.

L’apartat de sociologia conté, concretament, 24 termes nous, com ara alfabetització mediàtica, ciutat difusa, facilitador local, hikikomori, macdonaldització, pigmentocràcia o profecia autocomplerta. Tots aquests termes formen part del Diccionari de sociologia, que elabora el TERMCAT en col·laboració amb un nombrós grup d’especialistes de l’àmbit.

Pel que fa a l’apartat d’informàtica, conté sobretot termes relacionats amb la ciberseguretat: aplicació enganyosa, assalt de videoconferència, ciberestafa, estafa de la fortuna, estafa romàntica, hipotrucatge, etc. També inclou els termes pòdcast, adaptat amb accent, avatar i avatar client.

L’apartat d’alimentació conté sobretot termes relacionats amb la nutrició i la seguretat alimentària (ingesta adequada, crida a la devolució, efecte acumulatiu, esterilitat comercial, etc.). Aquests termes formen part del Diccionari de seguretat alimentària, en curs d’elaboració al TERMCAT. L’apartat també inclou algun terme general, com ara frànkfurt, adaptat amb accent.

Altres àmbits en què s’han normalitzat termes són, entre d’altres, les ciències de la Terra i la meteorologia (asteroide de tipus C, blanc total, borrasca explosiva, gel de fons), les matemàtiques (escala llarga, escala curta, gran nombre, googol, etc.), l’agricultura (agrovoltaisme, energia agrovoltaica, etc.), els esports (alley-oop o mat al vol, parkour, parkour acrobàtic, etc.) o la zoologia, amb els noms de les cuques de llum existents a Catalunya (lluerna europea, lluerna balear, lluerna mediterrània, etc.).

Les fitxes completes de tots aquests termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

El Consell Supervisor és l’òrgan que s’encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al TERMCAT i a l’Institut d’Estudis Catalans.