S’actualitza la Terminologia de fustes exòtiques

Terminologia de fustes exòtiques

El TERMCAT publica la segona edició del diccionari en línia Terminologia de fustes exòtiques, que s’ha ampliat amb una cinquantena de termes nous. L’ampliació del diccionari s’ha fet amb la col·laboració d’experts de l’Associació per a l’Estudi del Moble. També hi han intervingut especialistes vinculats a la Universitat de Lleida i a la Universitat de Barcelona.

L’origen dels termes nous és la revisió que va dur a terme el TERMCAT, fa un temps, de la terminologia de la Xiloteca, una col·lecció de referència de mostres de fusta que ofereixen conjuntament l’Associació per a l’Estudi del Moble i el Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

El diccionari recull ara prop d’un centenar de termes relatius a fustes d’interès comercial utilitzades actualment a Europa però procedents de països no europeus, fonamentalment de l'Àfrica, l'Àsia i Amèrica. Cada terme conté les denominacions i la definició en català i els equivalents en castellà, francès, anglès i alemany.

Totes les denominacions catalanes del diccionari han estat normalitzades pel Consell Supervisor, ja que no existien fins ara noms establerts en català per a fer referència a aquestes fustes. També s’han revisat i ampliat totes les definicions, que inclouen el lloc de procedència de la fusta, el nom científic de l'espècie (o de les espècies) de la qual s'extreu i altres característiques importants (pes específic, duresa, color del duramen, color de l'albeca, usos principals, etc.). Pel que fa als equivalents, una bona part s'han extret de la norma UNE-EN 13556, que és alhora la versió oficial en castellà de la Norma europea 13556, de juny de 2003. La bibliografia de referència tinguda en compte per a elaborar el recull ha estat, però, molt més àmplia.

S’hi han incorporat, entre d’altres, els termes amarant (fusta de l’Amèrica Central i del Sud), avet de Douglas (fusta de l’Amèrica del Nord), bossé clar i bossé fosc (fustes de l’Àfrica tropical), llimoner de Ceilan (fusta de Sri Lanka i l’Índia), merbau (fusta del sud-est asiàtic) o wengué (fusta de l’Àfrica equatorial).

El recull forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 120 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.

Teniu disponible aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.