El TERMCAT obre la Consulteca, el diccionari que recull les respostes donades a les consultes dels usuaris

Consulteca

El TERMCAT fa pública la Consulteca, un nou diccionari en línia que acull les fitxes elaborades des del Servei de Consultes del Centre de Terminologia com a resposta als dubtes que hi adrecen els usuaris quan no han trobat la informació que buscaven en el Cercaterm, la interfície que permet la consulta conjunta de tota la producció terminològica del Centre. La Consulteca també recull algunes recerques puntuals fetes per les altres àrees de treball del TERMCAT.

Es tracta, doncs, d’un diccionari multitemàtic i en creixement continu, que respon a l’objectiu de posar a disposició dels usuaris tota la recerca en terminologia puntual que no forma part de cap producte temàtic i, per tant, no inclosa en cap altre diccionari en línia.

La interfície de la Consulteca també preveu la consulta de les Noves incorporacions, un filtre específic que singularitza les fitxes que s’han afegit més recentment al diccionari. D’aquesta manera, les persones que volen estar al dia de les últimes incorporacions de termes al fons del TERMCAT poden accedir a les fitxes dels diversos àmbits que s’han elaborat en els últims tres mesos. Per exemple, actualment hi podeu trobar termes com ara acròpat, bonisme, dieta eucalòrica, histeròlab, piromidina o zigositat.

La majoria de les fitxes de la Consulteca presenten, a banda de la forma o les formes catalanes proposades, els equivalents en castellà, en anglès i en francès. En certs casos també hi ha altres llengües en què s’han pogut documentar equivalències. També hi ha una definició terminològica que recull els trets més característics del concepte, i sovint, notes amb informació complementària.

La Consulteca s’incorpora al catàleg d’eines de consulta que ofereix el TERMCAT, al costat de la Neoloteca (el diccionari en línia de neologismes normalitzats pel Consell Supervisor) i del Cercaterm, que rep més de dos milions i mig de consultes anualment. Encara que tots els termes de la Consulteca són accessibles també per mitjà del Cercaterm, la creació d’aquesta eina específica respon als suggeriments d’alguns usuaris del Centre, que havien expressat la voluntat de poder accedir al recull de les consultes resoltes i, especialment, a les novetats que s’hi van incorporant. La Consulteca presenta la mateixa interfície que la resta d’obres de la col·lecció Diccionaris en Línia, que acull més de noranta repertoris terminològics especialitzats.

El Servei de Consultes del TERMCAT dóna resposta anualment a unes dues mil consultes de traductors, assessors lingüístics, professionals de l’edició de textos i especialistes de tots els àmbits del coneixement quan se’ls plantegen dubtes de caràcter terminològic. També col·labora amb l’Optimot, el servei de consultes lingüístiques de caràcter general adreçat a tota la població. Totes les fitxes que el Servei de Consultes vagi elaborant com a conseqüència de les recerques que fa per donar resposta als usuaris serviran per anar ampliant la Consulteca en les successives actualitzacions.

Podeu accedir a aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.