El TERMCAT ofereix en línia els Tastets de cuina amaziga

imatge de la capçalera del diccionari

Coincidint amb l’Any Nou amazic, el TERMCAT publica en línia el diccionari Tastets de cuina amaziga, en què es recullen una cinquantena de termes referits a preparacions gastronòmiques d’aquesta cultura.

El diccionari és la versió en línia d’un producte publicat el 2010, fruit en aquell moment de la col·laboració de Linguamón - Casa de les Llengües, l’Observatori Linguamón de la Llengua Amaziga, la Vocalia de dones BUYA de l’Associació Taghrast-Espai Amazic, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el TERMCAT. L’objectiu del recull és contribuir a l’acostament i al coneixement de la cultura amaziga per mitjà de la seva gastronomia, i es va elaborar amb la participació d’institucions i d’especialistes de l’àmbit.

Els termes s’hi presenten en català, en amazic en alfabet llatí i també en amazic en alfabet tifinag, i es refereixen principalment a plats típics de la zona del Rif. Es poden consultar també classificats temàticament segons la festivitat en què és més tradicional preparar-los (l’Any Nou Amazic, la Taânsalt, el Ramadà o la Festa del Xai), i en alguns casos s’acompanyen de descripcions i notes d’interès lingüístic i cultural. Per exemple, s’hi recullen termes com ara azembu, cuscús amesfuf, pa de tardift o sel·lu.

El recull forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat, i es pot consultar tant al web del TERMCAT com al portal específic d’alimentació i gastronomia.