El TERMCAT publica el nou Diccionari LGBT, que difon en línia més de 350 termes

Nou Diccionari LGBT

El TERMCAT publica en línia el Diccionari LGBT (lèsbic, gai, bisexual, trans), elaborat per la lingüista Marta Breu amb l’assessorament i la revisió del Centre de Terminologia. L’obra recull més de 350 termes relatius a l’àmbit LGBT, és a dir, al col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals i transgèneres. Es tracta de terminologia vinculada amb l’orientació sexual, la identitat sexual i de gènere, el comportament sexual i la relació del col·lectiu LGBT amb la societat (activisme, drets i família, oci, etc.).

El diccionari té l’origen en un vocabulari terminològic previ que l’autora va elaborar com a treball de final de màster i que va ser editat posteriorment pel TERMCAT. El nou diccionari que ara es difon constitueix una revisió exhaustiva de les definicions i una ampliació considerable del nombre de termes.

Per exemple, s’hi han afegit termes relatius a la identitat de gènere (com ara transidentitat (o transgenerisme), expressió de gènere, despatologització, dona transsexual (o dona trans), home transsexual (o home trans), hormonació, transició, transmisogínia, mastectomia, bena compressiva, etc.). També inclou termes vinculats amb el comportament sexual i les pràctiques sexuals (com ara actiu, passiu, versàtil, coit interfemoral, arnès, godomací, vibrador, mamilinció, bondage, etc.).

Cada entrada conté la denominació catalana del concepte amb la corresponent definició, l’àrea temàtica, els equivalents en castellà, francès i anglès, la categoria lèxica de cada forma en les diferents llengües i, sovint, notes explicatives.

El diccionari, que s’ha concebut perquè tingui continuïtat, té l’objectiu de contribuir a establir les formes catalanes més adequades per a referir-se als conceptes propis del món LGBT. En general hi ha poques obres publicades en català sobre aquest tema, que sovint es rebutja com a objecte d’estudi, i aquest treball vol contribuir a augmentar el volum de la bibliografia d’aquest sector. Pretén, igualment, ser una eina útil per als professionals de la llengua que hagin de resoldre dificultats lèxiques relacionades amb l’àmbit o per a totes les persones que vulguin escriure o parlar sobre la matèria o, simplement, vulguin ampliar-ne els coneixements.

El Diccionari LGBT (lèsbic, gai, bisexual, trans) forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 120 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

Podeu consultar aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.