Termes en estudi al Consell Supervisor (20/11/2019)

Termes en estudi

Aquest dimecres, 20 de novembre, es torna a reunir el Consell Supervisor. En aquesta reunió es continuarà treballant en la fixació de termes de l’àmbit de la ciberseguretat. Es revisaran, en primer lloc, les decisions acordades provisionalment en la reunió anterior i s’estudiaran termes nous del mateix sector. Assistirà a la reunió, com a especialista extern, Santi Romeu, del CESICAT (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya), expert en ciberseguretat.

Els termes nous de ciberseguretat que s’estudiaran són, concretament, els següents:

fuzzing: Tècnica que consisteix a fer proves, com ara introduir dades invàlides o inesperades en una aplicació o sistema, per trobar errors en el programari que puguin esdevenir vulnerabilitats.

IP stresser: Sistema dissenyat per a provar la robustesa d'un servidor web o d'una xarxa amb l'objectiu que l'administrador pugui determinar si els recursos existents són adequats i funcionen correctament.

deepfake: Vídeomuntatge en què, mitjançant algoritmes d'intel·ligència artificial, es manipulen les imatges per a crear situacions fictícies que poden generar desinformació o difamació.

fullz: Perfil de dades complet de la víctima d'un hacker, que pot incloure el nom, l'adreça, la targeta de crèdit, el número de la seguretat social i la data de naixement, entre d'altres.

script kiddie: Persona que ataca sistemes informàtics sense un coneixement aprofundit en la matèria i fent ús de recursos i eines creats per altres persones.

session cookie: Galeta que expira tan bon punt l'usuari es desconnecta o, segons la configuració del lloc web, poc temps després, que s’utilitza per a mantenir les preferències de l’usuari durant una mateixa sessió de navegació en un lloc web.

tracking cookie: Galeta que queda emmagatzemada en el terminal de l'usuari fins a la data de caducitat i a la qual pot accedir el seu responsable durant el temps que es manté activa per monitoritzar l’activitat de l’usuari a la xarxa.

Finalment, en aquesta reunió també s’estudiaran termes d’ornitologia. Concretament, s’estudiarà la manera més adequada de designar en català els ocells del gènere Anairetes, de la família dels tirànids, del grup dels passeriformes, i els del gènere Tyrannulus, de la mateixa família. Es tracta d’ocells de l’Amèrica del Sud.

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre algun d’aquests temes, o si sou experts en les matèries objecte d’estudi i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.