Cercaterm
Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública.
Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).
Resultats per a la cerca "apetits" dins totes les àrees temàtiques
<Ciències de la salut > Anatomia patològica>
La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'un assessorament dut a terme pel TERMCAT per validar la versió catalana del subconjunt d'Anatomia Patològica de SNOMED CT, en curs d'elaboració pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
- ca absència d'invasió tumoral en vasos petits (troballa)
- en Small vessel invasion by tumor absent (finding)
- cod 369728001
<Anatomia patològica (SNOMED CT)>
<.FITXA MODIFICADA>, <Farmacologia > Fàrmacs>, <Ginecologia i obstetrícia>, <Disciplines de suport > Química>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
- ca acetats de criptenamina, n m pl
- es acetatos de criptenamina, n m pl
- fr acétates de crypténamine, n m pl
- en cryptenamine acetates, n pl
<.FITXA MODIFICADA>, <Farmacologia > Fàrmacs>, <Ginecologia i obstetrícia>, <Disciplines de suport > Química>
Definició
Nota
- Els acetats de criptenamina s'empren parenteralment en el tractament de l'eclàmpsia i de l'encefalopatia hipertensiva.
<Ciències de la salut>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic d'additius alimentaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012-2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/135>
Cada additiu alimentari té assignats un número d'identificació (E) i les classes funcionals que n'indiquen els usos aprovats principals.
- ca acetats de sodi, n m pl
- es acetatos de sodio
- fr acétates de sodium
- en sodium acetates
- cod E 262
<Additius alimentaris > Correctiu de l'acidesa>
<Indústria > Indústria alimentària > Additius alimentaris>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic d'additius alimentaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012-2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/135>
Cada additiu alimentari té assignats un número d'identificació (E) i les classes funcionals que n'indiquen els usos aprovats principals.
- ca acetats de sodi, n m pl
- es acetatos de sodio
- fr acétates de sodium
- en sodium acetates
- cod E 262
<Additius alimentaris > Correctiu de l'acidesa>
<Gastronomia > Plats a la carta>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.
Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.
Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>
- ca amanida d'enciams variats, cruixent de porc i crostonets de pa torrat
- es ensalada de lechugas variadas, crujiente de cerdo y picatostes de pan tostado
- fr salade de laitues variées, de croustillant de porc et de petits croûtons de pain grillé
- it insalata di lattughe miste, croccante di maiale e crostini
- en salad of assorted lettuces, crunchy pork and croutons
- de bunte Blattsalate mit knusprigem Schweinefleisch und Croûtons
<Plats a la carta. Entrants i amanides>
<Gastronomia > Plats a la carta>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.
Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.
Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>
- ca amanida de llamàntol, verduretes i olivada amb cruixent de pernil
- es ensalada de bogavante, verduritas y olivada con crujiente de jamón
- fr salade de homard, de petits légumes et de pâté d'olives au croustillant de jambon
- it insalata d'astice, verdurine e pâté d'olive con croccante di prosciutto
- en salad of lobster, tiny vegetables and olives sauce with crunchy cured ham
- de Salat mit Hummer, Gemüse und Olivenpaste mit knusprigem Schinken
<Plats a la carta. Entrants i amanides>
<Gastronomia > Plats a la carta>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.
Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.
Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>
- ca amanida de mongetes blanques amb dauets de verdures
- es ensalada de alubias blancas con taquitos de verduras
- fr salade de haricots secs aux petits dés de légumes
- it insalata di cannellini con dadini di verdure
- en white kidney bean salad with cubed vegetables
- de Salat mit weißen Bohnen und Gemüsewürfeln
<Plats a la carta. Entrants i amanides>
<Gastronomia > Plats a la carta>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.
Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.
Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>
- ca amanida de pebrots del piquillo
- es ensalada de pimientos del piquillo
- fr salade de poivrons del piquillo (petits poivrons rouges légèrement piquants)
- it insalata di peperoni del piquillo (peperoni rossi e piccanti)
- en piquillo pepper salad (small, red, hot peppers)
- de Salat mit Piquillo-Paprikaschoten (rote, scharfe Paprikaschoten)
<Plats a la carta. Entrants i amanides>
<Gastronomia > Plats a la carta>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.
Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.
Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>
- ca amanida gormanda amb trossets de pollastre cruixent
- es ensalada gormanda con trocitos de pollo crujiente
- fr salade gourmande aux petits morceaux de poulet croustillants
- it insalata gourmande con pezzetti di pollo croccante
- en gourmande salad with pieces of crispy chicken
- de Gourmetsalat mit knusprigen Hühnerstückchen
<Plats a la carta. Entrants i amanides>
<.FITXA REVISADA>, <Endocrinologia i nutrició>, <Farmacologia > Conceptes generals>, <Gastroenterologia>, <Neurologia>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
- ca anorèctic, n m
- ca anorexigen, n m sin. compl.
- es anoréxico, n m
- es anorexígeno, n m
- fr anorexigène, n m
- fr coupe-faim, n m
- en anorectic, n
- en anorexic, n
- en anorexigenic, n
- en appetite suppressant, n
<.FITXA REVISADA>, <Endocrinologia i nutrició>, <Farmacologia > Conceptes generals>, <Gastroenterologia>, <Neurologia>
Definició
Nota
- Els anorèctics s'empren en el tractament de la obesitat greu com a complement de la dieta hipercalòrica. N'hi ha de dos tipus: els que actuen sobre el sistema nerviós central, per exemple els amfetamínics, i els que produeixen sensació de plenitud gàstrica, com ara la metilcel·lulosa.