Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "desaparició" dins totes les àrees temàtiques

Catàleg Espanyol d'Hàbitats en Perill de Desaparició Catàleg Espanyol d'Hàbitats en Perill de Desaparició

<Dret ambiental>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 15a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2025.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  Catàleg Espanyol d'Hàbitats en Perill de Desaparició, n m
  • es  Catálogo español de hábitats en peligro de desaparición

<Dret ambiental>

Definició
Llista que conté informació sobre els hàbitats en perill de desaparició i les mesures de conservació necessàries.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • El Catàleg Espanyol d'Hàbitats en Perill de Desaparició és regulat pels articles 24 i 25 de la Llei 42/2007, del 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, de l'Estat.
    L'article 24.1 crea, sota la dependència del Ministeri de Medi Ambient, amb caràcter administratiu i àmbit estatal, el Catàleg Espanyol d'Hàbitats en Perill de Desaparició, que s'ha d'instrumentar reglamentàriament i en el qual s'han d'incloure els hàbitats en perill de desaparició la conservació o la restauració dels quals exigeixi mesures especials de protecció i conservació pel fet de trobar-se, almenys, en alguna de les circumstàncies següents: a) tenir l'àrea de distribució molt reduïda i en disminució; b) haver estat destruïts en la major part de llur àrea de distribució natural; c) haver sofert un deteriorament dràstic de llur composició, estructura o funcions ecològiques en la major part de llur àrea de distribució natural, o d) tenir un risc elevat de transformació irreversible a curt o a mitjà termini en una part significativa de llur àrea de distribució.
    L'article 25 en regula els efectes i estableix que la inclusió d'un hàbitat en el Catàleg té els efectes següents: a) una superfície adequada s'ha d'incloure en algun instrument de gestió o en alguna figura de protecció d'espais naturals, nova o existent, i b) les comunitats autònomes han de definir i prendre les mesures necessàries per a frenar la recessió i eliminar el risc de desaparició d'aquests hàbitats en els instruments de planificació, o d'altres tipus, adequats a aquests fins.
desaparició forçosa desaparició forçosa

<Ciències socials > Relacions internacionals>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de relacions internacionals [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/246/>

  • ca  desaparició forçosa, n f
  • es  desaparición forzada
  • fr  disparition forcée
  • it  sparizione forzata
  • en  enforced disappearance
  • en  forced disappearance
  • ar  اختفاء قسري

<Àmbits de cooperació i conflicte > Dret internacional penal>

Definició
Crim internacional comès per agents d'un estat o d'una organització política, que actuen amb l'autorització de l'estat o l'organització en qüestió, consistent a privar de llibertat una persona i a negar-se a informar del lloc on és o de l'estat en què es troba, que suposa la manca d'empara legal per a aquesta persona.

Nota

  • 1. La desaparició forçosa suposa la violació de drets fonamentals, com ara el dret a la llibertat, el dret a la integritat de la persona, el dret a la personalitat jurídica, el dret a la seguretat personal o el dret a la vida.
  • 2. Segons l'element contextual, la desaparició forçosa pot constituir un crim contra la humanitat.
factor de desaparició dels macròfags factor de desaparició dels macròfags

<Bioquímica i biologia molecular>, <Immunologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el portal terminològic de ciències de la salut DEMCAT <https://www.demcat.cat/ca>
.

  • ca  factor de desaparició dels macròfags, n m

<Bioquímica i biologia molecular>, <Immunologia>

Definició
Mediador soluble de la immunitat adquirida per mitjà de cèl·lules que provoca, injectat intraperitonealment, l'adherència dels macròfags a la paret peritoneal i, per tant, llur desaparició de l'exsudat.
taxa de desaparició taxa de desaparició

<Construcció > Obres públiques > Enginyeria civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  taxa de desaparició, n f
  • es  tasa de desaparición
  • en  inactivation rate

<Enginyeria civil > Enginyeria marítima>

Definició
Velocitat a la qual es redueixen els microorganismes contaminants en ser abocats en un medi aquàtic deguda a la mortalitat que experimenten per les condicions adverses i a la sedimentació.

Una manera molt comuna de mesurar-la és el T90, temps necessari per a aconseguir una reducció d'un 90 % respecte a la concentració inicial.

<Química>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de química [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016-2023. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/212>
La negreta de determinats termes en l'interior de definicions i notes conviden l'usuari a consultar-ne la fitxa pròpia dins del diccionari per complementar algun aspecte del terme definit.

  • ca   n f
  • es   n f
  • en   n
  • en   n
  • en   n
  • sbl  

<Química > Enginyeria química>, <Química > Química física>

Definició

Nota