
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.
Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.
- ca aparell de recolzament, n m
- ca placa de suport, n f sin. compl.
- es aparato de apoyo
<Enginyeria civil > Enginyeria de la construcció>
Definició
Pot ser de formigó o metàl·lic, si bé modernament el material més utilitzat és el neoprè o cautxú artificial. El neoprè es pot disposar a l'interior d'una carcassa metàl·lica de manera que amb la pressió a transmetre fa que l'aparell es comporti com un fluid, la qual cosa dona lloc a un aparell de tipus POT (o neoprè confinat) que permet el gir en totes les direccions. Afegint a la part superior d'aquest aparell una superfície de tefló en contacte amb una d'acer inoxidable, s'aconsegueix, així mateix, que l'aparell permeti el moviment en qualsevol direcció en el pla horitzontal (POT multidireccional). Si s'hi afegeix una guia que permeti el moviment només en una direcció en el pla horitzontal, impedint l'ortogonal, es parla d'un aparell de tipus POT unidireccional.
Els aparells de tipus POT s'utilitzen quan les càrregues a transmetre són molt importants. Per a càrregues més petites s'utilitza l'aparell de neoprè congrenyat, en el qual la rigidesa vertical s'aconsegueix mitjançant unes làmines metàl·liques de pocs mil·límetres que s'introdueixen a la massa de neoprè.