Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

faneca - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  faneca, n f
  • ca  capellà, n m sin. compl.
  • es  faneca
  • fr  tacaud commun

Definició
Peix de la família del lluç i del bacallà, molt semblant a l'abadejo. Té una barbeta sota la mandíbula inferior i una taca negra al naixement de l'aleta pectoral. En cap cas no s'ha de confondre amb el bacallà, al qual s'assembla en qualitat de germà gran, i del qual es diferencia per la taca negre de què manca la faneca. Peix blanc. Temporada: tot l'any. La seva carn, absent de greixos, és la millor carn de peix blanc per a malalts i persones que estiguin a dieta. La seva carn delicadament suau té l'inconvenient de ser molt sensible a la putrefacció. Culinàriament, escalfat en un brou curt, al vapor, fregit, i fins i tot guisat com el lluç, resulta molt acceptable. Té la forma d'un triangle allargat, d'un color fosc al dors i platejat al ventre. Fa de 20 a 30 cm i pesa al voltant de 200 g (ideal per ració).