Diccionari acadèmic de la Universitat de les Illes Balears - Presentació
© Autoria: Universitat de les Illes Balears
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2024
Amb l'assessorament de: TERMCAT, Centre de Terminologia
El Diccionari acadèmic de la Universitat de les Illes Balears (DA-UIB) té l’origen en el Diccionari UIB elaborat l’any 2007 a petició del Consell de Direcció de la UIB. Des de 2007 fins a aquesta edició en línia, de 2024, s’han anat afegint termes al diccionari, de manera que s’hi poden consultar 404 entrades en català amb les equivalències en castellà i anglès i les definicions en les tres llengües.
Aquest diccionari serà una eina de referència i consulta per consolidar la imatge institucional en el procés d’internacionalització de la UIB.
Amb el DA-UIB2024, volem posar a l’abast, tant de la comunitat universitària com dels candidats a ser-ne membres, una eina pràctica per implantar un model unificat de llengua a la UIB, tant en català, la llengua pròpia de la Universitat, com en castellà i en anglès, atès que aquestes són les tres llengües de treball de la institució. El DA-UIB no solament és un glossari, sinó que conté les definicions trilingües de cada terme.
En la selecció de termes i denominacions, hem partit del buidatge dels documents oficials, com ara el Full Oficial de la Universitat (FOU), el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), els reials decrets, la normativa universitària, etc.
Hem contrastat els termes amb els que es poden consultar tant als diccionaris del Centre de Terminologia TERMCAT, a través del Cercaterm, com a la Nomenclatura de gestió universitària de la Xarxa Vives d’Universitats (XVU), per no oferir termes contradictoris, diferents o redundants (si n’hi ha, sempre ho hem solucionat amb notes aclaridores).
Aquest diccionari s’ha d’entendre com un complement a les obres publicades d’aquest àmbit, especialment de la Nomenclatura de gestió universitària de la Xarxa Vives d’Universitats (XVU). Tot i les coincidències amb aquesta obra, la UIB considera necessari disposar d'una obra que reculli la particularitat terminològica referida a la gestió de la pròpia institució.
Pel que fa a la terminologia en anglès, els equivalents no sempre són anàlegs als de la llengua catalana, sinó que són una aproximació al concepte, ja que l’estructura universitària dels països angloparlants no és simètrica a la de l’Estat espanyol. En aquest sentit, és molt important la col·laboració amb el Grup de Treball de Terminologia i Nomenclatura de la XVU.
Per acabar, el DA-UIB és una eina en construcció permanent i acumulativa que s’actualitzarà amb els termes que apareixeran al FOU, la normativa, les lleis, els reglaments, etc.
Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes de la nomenclatura); mitjançant l’accés temàtic (per exemple, ‘Òrgans de govern’), o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües incloses en aquest producte).
Autoria:
Edició i assessorament:
Citació bibliogràfica recomanada:
UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. Diccionari acadèmic de la Universitat de les Illes Balears [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2024.
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/330>