Back to top

Argot culinari i gastronòmic

Presentació
  • ca  tabasco, n m

Definició
Salsa picantíssima feta amb una varietat de bitxos (xilis) tan forts que algunes vegades fan aixecar butllofes als llavis de les persones que els tasten sense estar-hi acostumats. Aquests bitxos originaris del sud de Mèxic són minúsculs, vermells i rabiosament picants. Es maceren amb vinagre i sal, i es deixen fermentar durant tres anys en barrils de roure. La salsa elaborada en un illa (Avery) de l'estat de Louisiana, EUA, és presentada en flascons de vidre de 60 cm3, amb nom, disseny i secret de fabricació exclusius. Intervé en cuina i també en cocteleria.
  • ca  xerinola, n f
  • ca  gresca, n f sin. compl.
  • ca  tabola, n f sin. compl.
  • es  jarana
  • fr  ripaille

Definició
Acció de divertir-se sorollosament.
  • ca  tacó, n m
  • es  callos
  • fr  tripes

Definició
Budells de xot fets a trossos, guisats amb espècies, que són un plat propi del temps pasqual. Es posen dins un budell ample que es bull i es menja amb arròs.
  • ca  tafona, n f
  • ca  molí d'oli, n m sin. compl.
  • ca  trull, n m sin. compl.
  • es  almazara
  • fr  moulin à huile

Definició
Local destinat a la fabricació de l'oli.
  • ca  tellina, n f
  • ca  taina, n f sin. compl.

Definició
Mol·lusc bivalve d'aspecte fràgil i forma ovalada i plana amb les dents de la xarnera molt poc marcades. Culinàriament són poc apreciades.
  • ca  tall, n m
  • es  corte
  • es  filo
  • fr  tranchant

Definició
Vora tallant de la fulla d'una eina i de qualsevol objecte.
  • ca  tall, n m
  • es  corte
  • fr  coupe

Definició
Acció de tallar.
  • ca  tall, n m
  • es  corte

Definició
Porció d'una cosa tallada, tros tallat de carn, de peix, de qualsevol cosa sòlida, sobretot d'una cosa comestible, tallada d'una peça sencera o d'un tros més gros.

Nota

  • Per exemple, peix de tall, peix gran i de pell dura; tall rodó del vedell; tall que es pela, etc.
  • ca  tall, n m
  • fr  tranchant

Definició
Instrument que té una part de superfície amb vora prima, apta per a tallar.
  • ca  tall, n m

Definició
Carn o peix d'un àpat o d'un guisat, per oposició als vegetals, al suc, etc.