Back to top

Argot culinari i gastronòmic

Presentació
  • ca  edulcorant, n m
  • es  edulcorante
  • fr  édulcorant

Definició
Substància química de síntesi que posseeix un alt poder endolcidor. Mancat de valor nutritiu, tampoc no aporta calories. Els edulcorants estan considerats com a medicaments, i el seu ús no està autoritzat en els gèneres alimentaris normals; sobretot en els refrescs i les cremes gelades.
  • ca  efervescència, n f
  • es  efervescencia
  • fr  effervescence

Definició
Ebullició tumultuosa en forma de bombolles que esclaten a la superfície, produïda pel despreniment ràpid d'un gas que travessa un líquid.
  • ca  efervescent, adj

Definició
Dit de la beguda la massa de la qual conté anhídrid carbònic, que produeix l'efervescència (gasosa, cava o alguns medicaments).
  • ca  eglefí, n m
  • es  eglefino
  • fr  églefin
  • en  haddock

Definició
Peix de la mateixa família que el bacallà, però més petit (menys d'un metre i tres quilos com a màxim). La seva carn és magra (1% de lípids), ferma i lleugerament rosada. Fresc, té les mateixes preparacions que el bacallà fresc i el lluç.
  • ca  egua, n f
  • ca  euga, n f sin. compl.
  • es  yegua
  • fr  jument

Definició
Femella del cavall. S'utilitza per a la reproducció, també aparellant-la amb un ase per obtenir un híbrid: matxo o mula. La seva carn, així com la de tota la família dels equins (cavalls, eugues, poltres, ases, someres, matxos, mules i zebres) es destina a l'alimentació humana, sobretot a la fabricació d'embotits, però on té més aplicació és en la fabricació de pinsos i conserves per a gats i gossos.

Nota

  • Vegeu cavall.
  • ca  eina, n f
  • es  herramienta
  • fr  outil
  • fr  outillage

Definició
Objecte fet per a una acció determinada i emprat directament amb la mà per a actuar sobre la matèria.

Nota

  • Per exemple, eines de cuiner, de paleta, de fuster, etc.
  • ca  eixarreït -ida, adj
  • es  reseco

Definició
Dit de la cosa o l'aliment que s'ha ressecat i ha quedat eixut, endurit, per mala conservació, excés de cocció, de ventilació, etc.
  • ca  eixugar, v tr
  • es  enjugar
  • fr  essuyer

Definició
Treure tota l'aigua o la humitat d'una cosa, d'un gènere, exposant-la a l'aire, al sol, o passant-hi un drap sec per la superfície.

Nota

  • Per exemple, eixugar un peix, un tros de bacallà abans de fregir-lo, eixugar l'enciam abans d'amanir-lo, eixugar vasos, gots i coberts, etc.
  • ca  electrodomèstic, n m
  • es  electrodoméstico
  • fr  appareil électroménager

Definició
Aparell elèctric que ha assolit un desenvolupament extraordinari. El principal d'aquests aparells és la cuina elèctrica (o de gas). La cuina i el forn han estat sinònims durant molt temps. Ara moltes vegades el forn és independent i a més alçada que la cuina, per controlar millor la cocció sense obrir la porta de vidre del forn. L'encesa electrònica de la cuina tendeix a generalitzar-se, com el programador que arranca i para la cocció, i que es pot regular amb moltes hores d'anticipació. La planxa elèctrica amb termòstat incorporat, que talla i engega el corrent, resulta molt útil per a les coccions lentes. No desprèn flama ni fum, ni ennegreix el fons de les cassoles, que han de ser de fons gruixuts indeformables. La col·locació d'una cuina ha de tenir en compte la bona evacuació d'olors i fums. És preferible juxtaposar-la a una taula de treball i lluny del refrigerador i el congelador, així com de la càmera i dels corrents d'aire, sobretot si la cuina és de gas. La llum natural també és primordial.
  • ca  embafar, v tr
  • es  empalagar

Definició
Treure l'apetit, una menja o una beguda, carregar l'estómac per l'excés de dolçor, de greix o d'espessor.