En primera persona: Antoni Arrizabalaga Blanch

“Quan volem difondre la ciència al públic, moltes vegades l’ús de termes tècnics ens crea incomptables barreres. En el camp de les ciències naturals, els noms científics que nosaltres tenim tan interioritzats no ens són útils i ja no s’utilitzen mai en els grans mitjans de comunicació, com ara la premsa o la televisió. La necessitat de difondre els valors del nostre patrimoni natural, i, en concret, de les papallones, ens va dur a treballar en la recerca dels seus noms populars i a batejar les espècies que no en tenien.

Una tasca que hem fet amb la col·laboració de la Societat Catalana de Lepidopterologia i del TERMCAT, i de la qual, personalment, estic molt satisfet. No és fàcil posar d’acord científics especialitzats en un grup zoològic per a fer una feina que fa un “pas enrere” en la terminologia de les espècies, però ara tots estem d’acord que això ens facilita molt la comunicació amb el gran públic.

Que la primera aplicació dels noms hagin estat dos sonets de David Jou, va representar una sorpresa molt agradable.

El diccionari en línia Noms de papallones i l’edició dels pòsters Papallones de Catalunya ens ajudaran també a observar amb altres ulls aquests bonics animalons.”

 

Antoni Arrizabalaga Blanch
Coordinador del Museu de Ciències Naturals de Granollers