Què és un blini?

imatge de blinis

El terme blini designa una mena de crep gruixuda d’origen rus, feta a base de farina, ous, llet i llevat, que es pot menjar cuita al forn o fregida, amb algun tipus d’acompanyament, especialment algun peix fumat com el salmó, l’esturió, la truita, etc., i nata àcida, o bé sola.

Es tracta d’un manlleu del rus blini, que és el plural de blin. En aquest cas, el manlleu s’ha introduït amb la forma de plural de la llengua de partida, però un cop introduït s’interpreta com a forma de singular i passa a fer la flexió de plural segons les regles morfològiques de la llengua d’arribada: el plural rus blini ha passat a un masculí singular blini en català, i fa el plural blinis.

Això és habitual, per exemple, en molts italianismes acabats en i com ara espagueti (< spaghetto, usat generalment en plural spaghetti) espaguetis; lapil·li (< lapillo, plural lapilli) lapil·lis; nyoqui (< gnocco, en plural. gnocchi) nyoquis; o saltimbanqui (< saltimbanco, plural saltimbanchi) saltimbanquis. I més esporàdicament, aquest fenomen també ocorre en manlleus d’altres llengües: mujahidí (<mujahidín [ar], pl. de mujàhid) mujahidins; talibà (<taliban, pl. de talib) talibans.

Podeu consultar més informació sobre la flexió dels manlleus al criteri Manlleus i calcs lingüístics en terminologia.