Actualització del Cercaterm i la Neoloteca (03/12/2019)

Actualització Cercaterm i Neoloteca

Les darreres actualitzacions del Cercaterm i la Neoloteca, que són les penúltimes d’aquest any, inclouen les novetats següents:

 

Productes terminològics nous al Cercaterm

—La Terminologia dels drets de l’infant, elaborada pel TERMCAT a partir del text de la Convenció sobre els Drets de l’Infant i de reculls terminològics i documents relacionats. Conté 48 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definicions. (Per exemple, dret a la reunificació familiar i dret a un nom.)

—El recull Oli d’oliva en textures, elaborat pel TERMCAT a partir d’un treball dels estudiants de Ciències Culinàries i Gastronòmiques de la Universitat de Barcelona, del curs 2016-17, amb la col·laboració dels Serveis Lingüístics de la UB i amb publicació a la Viquipèdia. Conté 14 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès, amb definicions i amb imatges. (Per exemple, aire d’oli i mel d’oli.)

 

Noves edicions i revisions de productes terminològics ja publicats al Cercaterm

—Segona edició de la Terminologia dels estils musicals, elaborada pel TERMCAT l’any 2015 amb la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya i del Grup Enderrock. En aquesta segona edició, s’hi han afegit 47 termes, de manera que actualment en conté 129, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definició. (Per exemple, cool-jazz i postrock.)

 

Termes normalitzats nous al Cercaterm i a la Neoloteca

—157 fitxes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT que pertanyen als àmbits de l’astrofísica (amb termes com ara espaguetització i desplaçament cap al roig), les matemàtiques (per exemple, matriu esparsa i funció rosta), els esports (per exemple, surfejar com a sinònim de fer surf), i el ioga, amb els noms catalans de les postures i els pranaiames més coneguts i d’altres conceptes del sector (per exemple, anga, àssana i hatha-ioga).Totes aquestes fitxes també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Neoloteca.

 

Termes puntuals nous al Cercaterm

—73 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

  • 47 d’elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, arabesc, en Música, i gambot, en Zoologia.)
  • 26 d’elaborats per altres àrees terminològiques del TERMCAT amb motiu de treballs en àmbits concrets. (Per exemple, cap de corda, en Esport, i informe de sostenibilitat, en Empresa.)

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Consulteca.

 

Aplicació de correccions al Cercaterm

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. Per exemple, s’ha corregit *raï a favor de rai, com a estil musical, seguint l’opinió dels especialistes consultats, i s’han homogeneïtzat les grafies catalanes *linac, *LINAC i línac a favor de línac (que és una adaptació de l’anglès linac), com a sinònim complementari de accelerador lineal.