Actualització del Cercaterm i la Neoloteca (31/05/2021)

imatge al·legòrica

La darrera actualització del Cercaterm i la Neoloteca incorpora les novetats següents: 

Noves edicions i ampliacions de productes terminològics ja publicats al Cercaterm

—Tercera edició del Diccionari LGBT (lèsbic, gai, bisexual, trans), elaborat per Marta Breu l’any 2013 i revisat i editat pel TERMCAT. En aquesta nova edició s’hi han afegit 16 termes nous, relatius a la transidentitat, la societat i els drets i la família. Actualment conté 392 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definició. (Per exemple, cirurgia de feminització facial i incitació a l’odi.)

—Quarta edició de la Nomenclatura de gestió universitària, elaborada per la Xarxa Vives d’Universitats l’any 2017 amb l’assessorament i l’edició del TERMCAT. En aquesta nova edició s’hi han afegit 120 termes, corresponents sobretot a l’àmbit de la recerca. Actualment conté 706 termes, amb equivalents en castellà i anglès. (Per exemple, avaluador extern | avaluadora externa i Consell Europeu de Recerca.)

Termes normalitzats nous a la Neoloteca i el Cercaterm

—38 fitxes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT, que corresponen a termes dels àmbits de la  informàtica (per exemple, emplenament per context), l'educació (per exemple, CTEMCTEHM com a alternatives als anglicismes STEM STEAM, respectivament), la comunicació empresarial (per exemple, blanqueig verd o ecoblanqueig com a equivalents de l'anglès greenwashing) i la sociologia (per exemple,  fer un memguerra judicial o botellot i entrompada, com a equivalents del castellà botellón). Totes aquestes fitxes també es podran consultar a partir d'aquest dimarts a l’apartat "Noves incorporacions" de la Neoloteca.

Termes puntuals nous o actualitzats al Cercaterm

—86 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 53 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, bessó digital, en Informàtica, i microson, en Psicologia.)

• 12 de nous elaborats per altres àrees terminològiques del TERMCAT, majoritàriament en l’àmbit de l’Economia. (Per exemple, perequació de preus.)

• 21 d’actualitzats a partir de termes ja publicats que alertaven sobre la necessitat d’actualització. (Per exemple, oligòtrics, en Zoologia.)

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Consulteca.

Fitxes de criteris noves al Cercaterm

—2 fitxes noves, que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm apunts terminològics publicats prèviament pel TERMCAT. Són les fitxes CRITERI drac o dragó? i CRITERI natiu digital | nativa digital, nadiu digital | nadiua digital o immigrant digital? Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" del Diccionari de criteris terminològics.

Aplicació de modificacions puntuals al Cercaterm

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. Per exemple, s’ha substituït *comportamental per conductual en algunes fitxes, partint de la sinonímia entre les dues formes i d’acord amb la freqüència, la tradició i la simplicitat formal més grans de conductual.