Actualització de la Neoloteca i el Cercaterm (06/10/2020)

Actualització Cercaterm i Neoloteca

La darrera actualització de la Neoloteca i el Cercaterm inclou les novetats següents: 

Productes terminològics nous al Cercaterm

—El Lèxic de proves radiològiques, elaborat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el TERMCAT. Conté 828 termes corresponents a proves radiològiques tipificades, amb equivalents en castellà i amb els codis establerts per la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica, que també són els utilitzats per CatSalut. (Per exemple, angiografia cerebral completa o tomografia computada de la columna dorsal amb contrast.)

Termes normalitzats nous a la Neoloteca i al Cercaterm

—33 fitxes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT que pertanyen principalment als àmbits de les arts gràfiques (per exemple, estil de lletra o estil, i lletra tipogràfica o família tipogràfica), l’economia (amb termes com ara relocalització preu virtual o preu a l’ombra) i les TIC (per exemple, multidifusió i difusió web). Totes aquestes fitxes també es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Neoloteca.

Fitxes de criteris noves o actualitzades al Cercaterm

—2 fitxes noves que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm criteris terminològics publicats prèviament pel TERMCAT sota formats diversos (per exemple, CRITERI ràtio o rati?; en femení o en masculí?) i 1 fitxa actualitzada (CRITERI intel·ligència artificial, aprenentatge automàtic o aprenentatge profund?) Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" del Diccionari de criteris terminològics.

Termes puntuals nous o actualitzats al Cercaterm

—59 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 43 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, botellada, en Sociologia, i tecnològicament agnòstic -a, en TIC: Tecnologies de la informació i la comunicació.

• 8 de nous elaborats per altres àrees terminològiques del TERMCAT amb motiu del treball fet en les àrees d’Economia, Esport i Política. (Per exemple, il·liquidat i esport de formació.)

• 8 d’actualitzats a partir de termes ja publicats que alertaven sobre la necessitat d’actualització, tots en l’àrea d’Economia. (Per exemple, agent exclusiu | agent exclusiva.)

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Consulteca.

Aplicació de modificacions puntuals al Cercaterm

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. Per exemple, en les denominacions s’ha afegit el sinònim complementari bé essencial a la denominació bé de primera necessitat, en els equivalents s’ha afegit nanite com a forma francesa i anglesa de nanorobot i en les notes s’ha fet constar a producte de proximitat quines condicions han de complir a Catalunya.