Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "adher��ncia" dins totes les àrees temàtiques

acceptació d'herència acceptació d'herència

<Dret > Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dret civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/150>

 • ca  acceptació d'herència, n f
 • es  aceptación de herencia

<Dret civil > Dret de successions>

Definició
Declaració expressa de voluntat o actuació del vocat, un cop té coneixement de la delació, en virtut de la qual manifesta que vol esdevenir hereu i, en conseqüència, adquireix els béns i els drets que la componen i se subroga en les obligacions del causant que no s'extingeixen per la mort.
acceptació d'herència acceptació d'herència

<Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 11a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2021.<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  acceptació d'herència, n f
 • es  aceptación de herencia

<Dret civil>

Definició
Acte jurídic unilateral pel qual la persona que ha rebut una delació assumeix el títol d'hereva i dona continuïtat a la personalitat jurídica de la causant.

Nota

 • Àmbit: Catalunya
 • El règim general de l'acceptació d'herència és regulat, juntament amb la repudiació, pel capítol I, títol VI del llibre quart del Codi civil de Catalunya (CCCat). Com en molts altres àmbits del dret civil català, el CCCat segueix fidelment els principis del dret romà en aquesta regulació.
  Com que es tracta d'un acte jurídic unilateral i basat en l'autonomia de la voluntat de la persona cridada a succeir, aquesta pot acceptar l'herència o repudiar-la lliurement i voluntària (art. 461-1 CCCat), sempre que reuneixi la capacitat necessària per a emetre aquesta declaració de voluntat (art. 461-9 CCCat). L'acceptació feta correctament esdevé irrevocable, però la feta sense capacitat o amb vicis del consentiment pot ser impugnada (art. 461-10 CCCat).
  L'acceptació es pot manifestar de manera expressa o tàcita (art. 461-3 CCCat) i no es pot sotmetre a termini ni a condició (acceptació parcial / acceptació sotmesa a termini o a condició; art. 461-2 CCCat). L'acceptació expressa ha de ser formal i es pot fer en document públic o privat, però la voluntat d'acceptar-la ha de quedar palesa per escrit (art. 461-4 CCCat). Es considera que l'herència és acceptada tàcitament quan la persona delada duu a terme qualsevol acte que no es podria realitzar si no fos a títol d'hereva, o determinades actuacions que, per a dur-les a terme, impliquin haver acceptat l'herència prèviament (art. 461-5 CCCat).
  L'acceptació pot ser pura i simple o a benefici d'inventari. En el primer cas, qui accepta succeeix en la posició jurídica del causant, de manera que els patrimonis de l'una i de l'altra es confonen i l'hereu esdevé responsable ultra vires dels deutes del causant, és a dir, l'hereu no solament respon amb els béns relictes, sinó també amb els béns propis, indistintament (art. 461-18 CCCat). En el segon cas, els patrimonis no es confonen, sinó que hi ha dues masses patrimonials diferents, i la responsabilitat de l'hereu respecte dels deutes i de les obligacions del causant es limita als béns que formen l'herència (art. 461-20 CCCat).
  El dret d'acceptar l'herència per part de la persona delada prescriu al cap de trenta anys des que va rebre delació, transcorreguts els quals s'entén que la repudia. Aquest termini tan ampli es pot escurçar radicalment per la intervenció d'altres subjectes interessats en la successió, que transcorregut un mes a comptar de la delació a llur favor poden sol·licitar a l'autoritat judicial que fixi un termini pel qual la persona cridada manifesti si accepta o repudia l'herència. Aquest termini no pot ser superior a dos mesos (art. 461-12.2 CCCat).
  Pel que fa al Codi civil espanyol, l'acceptació d'herència es troba regulada fonamentalment en la secció quarta, capítol V, títol III del llibre III.
 • V. t.: acceptació a benefici d'inventari n f
 • V. t.: acceptació pura i simple n f
acceptació d'herència acceptació d'herència

<Dret > Dret notarial > Notaria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia notarial [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2008. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/17/>

 • ca  acceptació d'herència, n f
 • es  aceptación de herencia

<Notaria > Tipologia documental > Herències>

Definició
Negoci jurídic unilateral pel qual la persona cridada a una herència esdevé hereva i, en conseqüència, adquireix els béns i els drets que la componen i se subroga en les obligacions del causant que no s'extingeixen per la mort.
acció de petició d'herència acció de petició d'herència

<Dret > Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dret civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/150>

 • ca  acció de petició d'herència, n f
 • es  acción de petición de herencia

<Dret civil > Dret de successions>

Definició
Acció que té l'objecte d'obtenir el reconeixement de la qualitat d'hereu i la restitució dels béns del causant quan els posseeix una altra persona en concepte d'hereu o sense al·legar cap causa.
acció de petició d'herència acció de petició d'herència

<Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, procedeix de l'obra següent:

LLABRÉS FUSTER, Antoni; PONS, Eva (coord.). Vocabulari de dret [en línia]. 2a ed. València: Universitat de València. Facultat de Dret: Servei de Política Lingüística; Barcelona: Universitat de Barcelona. Facultat de Dret: Serveis Lingüístics, 2015.
<<http://www.ub.edu/ubterm/obres/dret-vocabulari.xml>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  acció de petició d'herència, n f
 • es  acción de petición de herencia, n f

<Dret civil>

adhèrencia peritoneal pelviana femenina adhèrencia peritoneal pelviana femenina

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

 • ca  adhèrencia peritoneal pelviana femenina
 • en  female pelvic peritoneal adhesion

<Classificació internacional de malalties > Malalties > Malalties de l'aparell genitourinari>

adherència adherència

<Construcció > Obres públiques > Enginyeria civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

 • ca  adherència, n f
 • es  adherencia
 • en  bond

<Enginyeria civil > Enginyeria de la construcció>

Definició
Conjunt d'efectes fisicoquímics que es desenvolupen a la zona de contacte entre el formigó i l'acer, associats al lliscament relatiu entre ambdós materials.

Aquests efectes es deuen a tres factors principals: l'adherència per contacte, el lliscament i l'efecte de les corrugacions.
adherència adherència

<18 Muntanyisme>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2021. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

 • ca  adherència, n f
 • ca  fricció, n f
 • es  adherencia
 • es  fricción
 • fr  adhérence
 • fr  friction
 • en  adherence
 • en  friction

<Esport > 18 Muntanyisme>

Definició
Tècnica d'escalada consistent a subjectar-se a la roca mitjançant la pressió dels dits, les mans o els peus.
adherència adherència

<Agricultura. Ramaderia. Pesca>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

Vocabulari forestal [en línia]. Castelló de la Plana: Xarxa Vives d'Universitats; València: Universitat Politècnica de València. Àrea de Promoció i Normalització Lingüística: Editorial de la Universitat Politècnica de València, 2010. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 978-84-8363-609-1

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016, cop. 2016.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Universitat Politècnica de València o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  adherència, n f
 • es  adherencia, n f
 • fr  adhérence, n f
 • en  adhesion to ground, n

<Enginyeria forestal>

adherència adherència

<Ciències de la salut > Immunodeficiències > Sida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; REALITER. Vocabulari multilingüe de la sida [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/134/>

 • ca  adherència, n f
 • es  adherencia, n f
 • fr  attachement, n m
 • gl  adherencia, n f
 • it  adesione, n f
 • it  assorbimento, n m sin. compl.
 • pt  aderência [BR], n f
 • pt  adesão [PT], n f
 • ro  adesiune, n f
 • en  adhesion
 • en  attachment

<Sida > Virus de la immunodeficiència humana (VIH) > Característiques del VIH>

Definició
Fase inicial del cicle biològic d'un retrovirus en què el virus s'uneix a la membrana de la cèl·lula hoste mitjançant el receptor i, eventualment, el correceptor.