Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessiteu més informació, us podeu adreçar al Servei de Consultes (cal que us hi registreu prèviament).

 

Resultats per a la cerca "vi" dins totes les àrees temàtiques

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2020. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  vi, n m
  • es  vino
  • fr  vin
  • en  wine

<Endocrinologia i nutrició>

Definició
Beguda alcohòlica obtinguda per fermentació del most de raïm. Pel seu contingut en etanol i sucres, és un aliment energètic (1 litre de vi corrent comporta de 600 a 800 kcal) i, a més, conté també vitamines i minerals. El seu consum moderat en els menjars facilita la digestió, i hom li ha atribuït certs efectes tònics. El seu abús produeix efectes tòxics (V alcoholisme).
vi vi

<Ciències de la salut > Teràpies complementàries > Teràpies naturals>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Unió General de Treballadors de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

UNIÓ GENERAL DE TREBALLADORS DE CATALUNYA. Vocabulari de naturopatia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/195/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Unió General de Treballadors de Catalunya o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  vi, n m
  • es  vino

<Teràpies naturals > Naturopatia > Fitoteràpia>

Definició
Beguda obtinguda per la maceració d'herbes remeieres amb suc de raïm fermentat, que s'utilitza per a tractar afeccions diverses.
vi vi

<Alimentació. Gastronomia > Begudes>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. TO Begudes [fitxer XML]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2006. (Terminologia Oberta)
<http://www.termcat.cat/productes/toberta.htm>

  • ca  vi, n m
  • es  vino
  • fr  vin
  • en  wine

<Begudes>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  vi, n m
  • es  vino
  • fr  vin
  • en  wine
  • de  Wein

<Indústria > Indústria alimentària > Begudes > Productes bevibles>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. "Selecció de terminologia". A: Lletres i vins de Catalunya: Bibliografia i tast de llengua. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 2013, p. 40-43.

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  vi, n m
  • es  vino
  • fr  vin
  • en  wine

<Vinificació. Enologia>

Definició
Beguda natural que s'obté de la fermentació alcohòlica total o parcial de most de raïm sa i madur.

Nota

  • Els vins es poden classificar segons criteris diversos no excloents, com ara el color (vi blanc, vi claret, vi negre i vi rosat ), la quantitat de sucre que contenen (vi dolç, vi licorós, vi sec, vi semidolç, vi semisec…), l'aroma (vi afruitat, vi floral...), el tipus d'envelliment (per exemple, vi novell o vi jove, vi noble, vi ranci o vi bo), el contingut de gas carbònic (vi d'agulla, vi escumós, vi gasat o vi gasificat, vi tranquil...), el procés d'elaboració (vi de llàgrima o vi de primer raig, vi generós...), la denominació (vi de taula o vi comú o vi corrent...), la varietat de raïm (per exemple, garnatxa, macabeu, moscatell, vi de mescla, vi varietal), etc.