Back to top

Diccionari de gemmologia - Presentació

© Autoria: Joaquim M. Nogués
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2013
Amb l'assessorament de: TERMCAT, Centre de Terminologia

 

Aquest diccionari conté 1.302 termes de l’àmbit de la gemmologia, especialment els relacionats amb les espècies gemmològiques, les propietats físiques i les característiques cristal·lines de les gemmes, les inclusions i les talles. També s’hi inclouen els materials obtinguts al laboratori, els tractaments utilitzats per a la millora del color i de l’aspecte de les gemmes, els processos de la talla, les màquines i eines necessàries per a fer-la i els productes finals que en resulten, i els aparells de mesura i els complements utilitzats en les diferents tècniques analítiques. Cada article conté les denominacions en català, equivalents en castellà, francès, italià, anglès i alemany, i la definició.

Es tracta de la versió en línia del Diccionari de gemmologia, editat pel TERMCAT i Edicions Universitat de Barcelona el 1999, i elaborat sota la direcció i coordinació científica de Joaquim M. Nogués, amb la coordinació terminològica del TERMCAT.

Aquesta edició permet per primera vegada la consulta temàtica de les dades del diccionari i incorpora esmenes puntuals respecte a la versió en paper, fruit dels treballs de manteniment actualitzat de les dades duts a terme pel TERMCAT.

Des de la pestanya Consulta de termes, es pot o bé accedir a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari) i desplegar les fitxes, o bé fer directament al quadre Text de la consulta cerques simples o avançades (en qualsevol dels idiomes del diccionari).

 

Documents associats (de l'edició impresa):

Equip de treball
Arbre de camp
Pròleg 
Introducció
Il·lustracions
Bibliografia

 

Edició i assessorament:

TERMCAT

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
NOGUÉS, Joaquim M. (coord.). Diccionari de gemmologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/168>

 

Darrera actualització: 07-07-2023