Back to top

Noms de papallones - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2020 (Primera edició: 2015)
© de les il·lustracions: Martí Franch
Amb la col·laboració de: Museu de Ciències Naturals de Granollers

 

El diccionari en línia Noms de papallones recull 214 fitxes terminològiques de les espècies de papallones diürnes (ropalòcers) presents als territoris de parla catalana, classificades en 6 famílies i 82 gèneres. L’ordenació temàtica, encapçalada d’un codi numèric, segueix la classificació sistemàtica, d’acord amb la història evolutiva de les famílies i els gèneres.

Cada entrada inclou el nom científic de l’espècie, la denominació o les denominacions comunes en català (la majoria de les quals són denominacions de nova creació) i equivalents en altres llengües (principalment en castellà, en francès i en anglès, però en alguns casos també en italià). Més de la meitat de les fitxes terminològiques presenten il·lustracions, les quals han estat elaborades per Martí Franch arran de l’elaboració de la col·lecció de pòsters Papallones de Catalunya.

Aquest diccionari és fruit d’un procés de consens i fixació de les denominacions comunes de les papallones diürnes presents als territoris de parla catalana, engegat amb la publicació d’una proposta inicial sobre els noms comuns de les papallones, elaborada per una comissió d’experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i de la Societat Catalana de Lepidopterologia, i culminat amb l’aprovació d’un criteri del Consell Supervisor del TERMCAT per a la denominació comuna de les papallones diürnes dels territoris catalans. Aquest criteri permet explicar les decisions preses en les denominacions de les 214 espècies de papallones diürnes incloses en el diccionari, però la idea és que també pugui servir per a la creació de noms comuns d’altres espècies que es puguin anar identificant en un futur.

Amb aquest diccionari, en què principalment es proposen denominacions catalanes neològiques per a espècies que no disposaven d’un nom comú, es vol ajudar a estendre l’interès i el coneixement de la lepidopterologia al gran públic.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball
Arbre de camp
Bibliografia

 

Material complementari:

Proposta inicial de noms comuns de les papallones diürnes catalanes
Informació sobre la sessió de normalització
Criteris per a la denominació comuna de les papallones diürnes dels territoris catalansestablert pel Consell Supervisor
Article a la revista Estudis Romànics sobre el criteri establert pel Consell Supervisor
Papallones de Catalunya. Terra baixa mediterrània

Poster papallones baixa muntanya

Papallones de Catalunya. Muntanya mitjana

Papallones de Catalunya. Muntanya mitjana

Papallones de Catalunya. Alta muntanya

Imatge papallones alta muntanya

 

Autoria i edició:

TERMCAT

 

Amb la col·laboració de:

Logo Museu Ciències Granollers

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent: 
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Noms de papallones [en línia]. 3a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2020. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/202/>

 

Darrera actualització: 29-09-2020